I ÅR LÄMNAR SPANAREN ett mjukt paket i julklapp till alla politiker. Paketet är uttryck för uppskattning. Det innehåller mod och tålamod att brukas inför den kommande mandatperioden.

Makthavare ska granskas och utsättas för kritik när så är befogat.

Men ofta slår den kritiken över i vad man kallar politikerförakt. Alltså råskäll på hela bunten förtroendevalda. Från suppleanter i fritidsnämnder till statsråd och EU-parlamentariker. Alla är svagbegåvade, odugliga och illasinnade. Den sortens fasoner innebär i själva verket angrepp på själva demokratin eftersom våra valda ombud är folkstyrets högsta representanter. De tar på sig ett avgörande ansvar.

Kunskaperna hos folket brister. Många tycks tro att alla politiker är högavlönade pampar som sköter uppdragen på heltid och lever i lyx. Det förhåller sig tvärtom. Merparten är vad som kallas fritidspolitiker. De sköter uppdragen vid sidan av sina ordinarie jobb. Somliga är förvisso pensionärer. En och annan studerar.

DE LÄGGER NER TID, engagemang och möda på att göra något viktigt för det allmänna.

De plöjer handlingar, sitter i sammanträden i sina partier eller i nämnder. De sammanträder i fullmäktigeförsamlingar. Det är grått, bökigt och kvalmigt. Knuffar och vassa armbågar.

Hur roligt är det att bli nedröstad i en fråga man själv tycker är viktig?

Det har blivit vanligare att politiker hotas på grund av sina uttalanden eller beslut. Många står inte ut med detta utan hoppar av.

DE ALLRA FLESTA skulle aldrig vilja ha ett politiskt uppdrag. Färre än förr väljer att ens vara med i ett parti. Därmed förlorar väldigt många närmare kontakt med aktiva politiker.

Spanaren skriver ibland kritiskt om enskilda politikers agerande. Men vi fördömer aldrig ”politikerna” som ett sämre sorts folk.

Tro det eller ej. Politiskt förtroendevalda är i genomsnitt mer begåvade, kunnigare och mer energiska än genomsnittet av oss.

Skäll på dem när det finns orsak. Rösta bort dem du inte gillar och rösta in andra.

Men var tacksam för att så många ändå ställer upp.

God Jul!

Föregående

Hagastationen startar vid Linnéplatsen

Nästa

Kommunen stoppar storhotellet på Tjörn