I ett mycket uppmärksammat och populärt förslag till Göteborgs kommuns förslagslåda, det så kallade Göteborgsförslaget, begärs en utredning om att tillskapa enklare rutiner för kulturföreningar av olika slag att söka tillstånd för alkoholservering vid sina tillställningar.

Förslaget har lämnats in av Mathias Krusell, aktiv i nätverket Kultur åt alla, och riktas till kultur- och fritid i kommunen.

Aktionen att vädja till kommunen handlar sammanfattningsvis om att skilja mellan kommersiell utskänkning av alkohol och ideell verksamhet i föreningar.

Så här skriver Mathias Krusell inledningsvis:

”Under de senaste åren har flera mindre kulturarrangörer i Göteborg fått lägga ner sina verksamheter på grund av krångliga tillståndsregler. Nu senast har anrika Truckstop Alaskas verksamhet hotats, vilket har fått en stor mängd kulturpersonligheter och -konsumenter att protestera.”

Tungt tillslag i april

Det var i april som Polisen gjorde ett tungt tillslag mot Truckstop Alaskas föreningslokaler på Karlavagnsgatan på Hisingen. I sällskap med Polisen kom Skattemyndigheten, Tillståndsmyndigheten och Miljöförvaltningen!

En mängd alkohol beslagtogs och en förundersökning om brott mot alkohollagen inleddes.

Tillslaget fick ett 50-tal personer verksamma inom kultursektorn att reagera och skriva en debattartikel i GP, bland annat med krav på att rädda Truckstop Alaska. Bland de protesterande fanns Kultur åt alla.

Över 800 gillar förslaget

Förslaget om förenklade rutiner för alkoholutskänkning för föreningar, som ofta bedriver sin verksamhet som slutna, privata sällskap, har hittills samlat 819 röster! Det innebär att kommunen måste behandla frågan. Enligt löfte räcker det med 200 ”ja-röster”.

Mathias Krusell skriver vidare:

”Ett av grundproblemen är att de alkoholtillstånd som kan sökas är helt anpassade för näringsverksamhet medan många kulturverksamheter bedrivs som ideella föreningar utan vinstintresse. Detta har lett till att verksamheterna istället har bedrivit sin verksamhet utan tillstånd vilket har varit en typ av standard.”

Truckstop Alaska är relativt känd i kulturkretsar som en betydelsefull undergroundscen för främst musikverksamhet, men har även skräckfilmsvisning, loppisar och ”gamla hederliga föreningsdagar”.

Föregående

Göteborgare elitsatsar - i skidåkning!

Nästa

Grävskoporna igång – början på ett jättehål vid Haga