Anrika musikaffären Waideles unika autografsamling har räddats från förstörelse en gång.

Nu skall den räddas en gång till, nu från Lisebergs Huvudrestaurang, som riskerar att svepas med i rivningsvågen om Västlänken skall få byggas över norra delen av nöjesparken.

Första gången den sex hundra namn stora samlingen var i fara var 1996 när familjen Waidele upphörde med sin musikverksamhet i korsningen Fredsgatan-Drottninggatan.

Även den här gången är det familjen Waidele som insett värdet av autografsamlingen och erbjudit sig att ta hand om den för att förhindra att den går ett osäkert öde till mötes.

Men hur skall räddningsaktionen genomföras rent konkret? Det vill familjen inte avslöja i nuläget när Spanaren frågar. Att samlingen har ett stort musikhistoriskt värde råder det däremot ingen tvekan om.

Inte bara musikanter

Förra gången autografsamlingen räddades åt eftervärlden var 1996 då Waideles musikaffär stängde för gott. Då hade samlingen vuxit till över 600 berömdheters namnteckningar, och då inte bara musikanters.

Det var här i gamla Arkaden allt började en gång. Foto: Rolf Ohlson

Även autograferna av tungviktsvärldsmästaren Ingemar Johansson, tennis-och gitarrspelaren Mats Wilander, bordtennisspelaren Stellan Bengtsson, fotbollsspelarna Eusebio och Pelé samt exprinsen (sedan 1932) Lennart Bernadotte finns med, alla dock med kopplingar till musikvärlden, enligt Waideles hävdatecknare.

Duke Ellington först

Det hela började av en tillfällighet i april 1939 då Duke Ellington stegade in i Waideles butik, som då låg i gamla vackra Arkaden, för att signera skivor efter ett framträdande i Konserthuset. På vägen ut skrev han sitt namn även på en av väggarna.

Den andre som blev sugen på att skriva sin autograf på väggen var Lasse Dahlquist och sedan var rullningen i gång. När Arkaden började rivas i maj 1970 flyttade butiken till nordvästra hörnet Fredsgatan-Drottninggatan och då fick autografsamlingen följa med.

Den var då så omfattande att de väggelement autograferna var skrivna på försiktigt fick sågas ut i stora skivor.

Sångerskan Kayo blev 1993 den sista att skriva sin autograf.

Fick plats på Liseberg

Men var skulle autografsamlingen sparas och bevaras för framtiden? Svaret blev Huvudrestaurangen på Liseberg där en del av autografskrivarna hade uppträtt. Efter detta började man mer och mer kalla restaurangen för Stjärnornas restaurang i stället. Vem visste det?

Vad som händer med samlingen nu när den räddas undan grävskoporna har Spanaren inte lyckats få svar på.

Föregående

Killen med knät tillbaka - klar för landslaget

Nästa

Göteborgs Spårvägar rensar upp i en djungel av oegentligheter