Förra veckan nådde Idrottsmuseet på Kviberg i Göteborg olympiska höjder. Museet är ett av många, men det enda svenska, runt om i världen som ingår i Olympic Museums Network och stod som värd för generalförsamlingen.

Eftersom alla dessa institutioner har godkännande från Internationella olympiska kommittén, IOK, fanns en av de olympiska gudarna på plats, nämligen Mr Ching-Kuo Wu från taiwanesiska Taipei. Han är ordförande för IOK:s ”kommission för kultur och det olympiska arvet”.

I samband med att Salt Lake City tilldelades olympiska vinterspelen 2002 avslöjades en rad fall av korruption. Undersökningen leddes av Dick Pound, kanadensaren som blev förste ordförande i antidopningsorganisationen Wada, och ledde till att en rad IOK-ledamöter uteslöts.

Detta skulle vara början på något nytt i den olympiska organisationen, som nu kunde skötas mera som en normal idrottsorganisation utan dold agenda och stora fördelar för medlemmarna, som för övrigt fortfarande väljer in sig själva.

Fem stjärnor, tack

Men allt gammalt är inte utrensat, det visar Mr Wus besök i Göteborg. Alla delegater var inkvarterade på Kviberg Park Hotell – utom en. För Mr Wu dög inte ett trestjärnigt hotell, han skulle ha fem stjärnor. Så det blev Upper House, alltså femstjärniga lyxhotellet på 25:e våningen i Gothia Towers. Där kan man tala om olympiska höjder.

Nej, han betalade inte själv.

Och hur tog han sig till och från konferensen på Kviberg? Taxi? Nej, han insisterade på bil med chaufför.

Vem är då denne mycket älskvärde Mr Wu?

När Jacques Rogge skulle ersättas som IOK-ordförande 2013 kandiderade Wu. Han förlorade omröstningen stort och tysken Thomas Bach tillträdde.

2006 vann Wu presidentskapet för AIBA, internationella amatörboxningsförbundet, med röstsiffrorna 83-79 över sittande ordföranden, skandalomsusade pakistaniern Anwar Chowdhry. Förra året avsattes Wu från posten på grund av ekonomiska oegentligheter när AIBA riskerade konkurs. Han hade då en årlig ersättning motsvarande 1,8 miljoner svenska kronor och motiverade det med 200 resdagar.

Boxare i kjol, tack

Wu har också gjort sig uppmärksammad genom sitt agerande mot en svenska. Bettan Andersson stoppade Wus förslag om att kvinnliga boxare skulle tävla i kjol. Han påstod att olympiska kommittén ville ha det så, vilket göteborgskan, som var första tjejen i världen med boxningslicens, kunde avslöja som lögn efter att ha tagit kontakt med svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg.

Följden: Bettan blev suspenderad från sina uppgifter inom AIBA efter att lögnaktigt uppgetts ha ”riggat” domartillsättningar. Hon friades efter något år, men slutade självmant.

Spanaren berättade för Mr Wu att Bettan numera är högt uppsatt idrottspolitiker i Göteborg.

Han gav inte intryck av att vilja träffas.

Föregående

Johan Nyhus (S) knyts till Stockholm

Nästa

Förändra Granskningsnämnden