Offentliga beslut ska fattas korrekt enligt tydliga regler. Allmänheten äger absolut rätt till insyn och inflytande.

Så förklarar vi härmed nättidningen Spanarens syn på samhället och på sin egen uppgift som väktare.

Spanaren skriver naturligtvis om valrörelsen. Just nu berättar vi om partiernas kandidatlistor och budskap i korthet. Men var står vi själva?

Då får jag påminna om att Spanarens partibeteckning är (-), alltså ingen alls. Vi företräder inget särskilt parti och deltar inte i den vanliga partipolitiska debatten om diverse sakfrågor.

Spanaren har som ni märker ingen ledarsida som står för tidningens hållning. Däremot publicerar vi artiklar under vinjetten krönikor. Skribenten själv står för innehållet.

Vår tidning har en ideologisk beteckning. Ingen av de klassiska, för tidningen grundades inte utifrån någon sådan. Vi blev till som en del av kampen mot korruption i Göteborg.

Så nu formulerar vi vår samhällssyn som i den här artikelns inledning. Så återigen: Offentliga beslut ska fattas korrekt enligt tydliga regler. Allmänheten äger absolut rätt till insyn och inflytande.

De allra flesta torde instämma i dessa rader. Budskapet verkar ju så tamt och beskedligt. Poängen är att Spanaren ser det som sin huvuduppgift att vaka över reglerna genom att göra det renlärigt och fullständigt hänsynslöst. Vi ser inte mellan fingrarna. Vi visar inget överseende med någon form av korruption, med fusk eller med slappt slöseri.

Vi vägrar strö beröm över dem som sköter sig, alltså gör precis som de ska.

Utöver den pedantiska granskningen fortsätter Spanaren förstås att skriva om sport, åtal, historia med mera.

Kom ihåg att rösta, förresten. Det kan vara bra för blodtrycket.

Föregående

Är DN normal?

Nästa

Hemlig undersökning: Demokraterna störst i Göteborg