Åtföljda av gamle (nåja) svenske landslagsmannen Johan Elmander första dagen av Gothia Cup träffade tre tjejer från Moçambique Spanaren – och förhördes.

Laget från Moçambique, det första någonsin i turneringen, har fått hjälp att komma till Göteborg, dels av arrangörerna, dels av Turkish Airlines, dels av Johan Elmander.

– Tjejerna är fantastiska med tanke på hur dom har det hemma, säger Johan, och dom är väldigt bra både på att prata och lyssna.

Första matchen förlorades, men det verkade spela mindre roll för spelarna.

– Det är en jättestor seger för oss bara att vara här, säger Etivania efter att ha flugit för första gången i livet.

Spanaren kollade fotbollskunnandet:

Vem är Moçambiques bäste någonsin?

Inget svar.

Rätt: Eusebio (1944-2014), Europacupvinnare med Benfica 1962, Europas bäste 1965, skytteligevinnare i VM 1966 med nio mål, Europas bäste målskytt i ligaspel både 1968 och 1973.

– Honom har vi aldrig hört talas om, sa Elena, Carla och Etivania.

Kanske inte SÅ konstigt, för Eusebio ”exporterades” från kolonin Moçambique till Portugal och där talade man inte högt om hans ursprung.

Men ett namn kändes igen: Maria Mutola.

– Henne vet vi vem det är! jublade tjejerna, synd att vi  aldrig fått träffa henne.

Mutola var fotbollsspelare när hennes löpartalang upptäcktes då hon var 15 år, ett år yngre än tjejerna som nu spelar Gothia Cup.

Mutola vann sedan ett OS-guld, tre VM utomhus och åtta inne på 800 meter. Sedan började hon som 37-åring spela fotboll igen och var med i landslaget!

 

Föregående

Centern på väg in i fullmäktige medan Kristdemokraterna åker ut

Nästa

Småpartier håller lågan vid liv