En polisman i Göteborg åtalas för dataintrång. Han har gjort 16 691 slagningar och utskrifter av polisrapporter som inte hade med hans arbetsuppgifter att göra.

Polismannen hade fått personlig inloggning till det enorma datasystemet WebStorm. Han ingick i en grupp som bekämpade bostadsinbrott och behövde uppgifter från systemet för att sköta sitt jobb.

Men det var inte tillåtet för honom att kolla andra ärenden, även om det var datatekniskt möjligt.

Varför snokade han då i så mycket som han inte hade med att göra? Så här berättar han i förhör:

”Vi skulle arbeta mot bostadsinbrott, men det rann ut i sanden. Sedan hände inte så mycket mer. Så under den här perioden cirka ett år, då satt jag på ett kontor åtta timmar om dagen, fem dar i veckan, utan att ha några som helst faktiska arbetsuppgifter. Och då blev det så att på morgonen när man kom där då så öppnade man upp de olika dataprogrammen och när det inte var något speciellt annat så gick man in och kollade i WebStorm. Det var för att hålla mig ajour med verkligheten, för att se vad som händer ute.”

Dataintrång som tidsfördriv, alltså.

Nu hamnar polismannen inför tingsrätten. Åklagaren väljer att åtala honom för ”bara” 3061 av de 16 691 olaga intrången. Straff för dataintrång är böter eller fängelse i högst två år.

Han har inte misstänkts för att ha olagligt lämnat uppgifter vidare.

Och här är en ny snabbtitt på vardagsbrott i Göteborg:

AVGASFUSK. Ett åkeri krävs på en företagsbot på 75 000 kronor därför att man kopplat bort avgasreningssystemet adblue på en lastbil. Systemet är till för att ta bort kväveoxider ur avgaserna.

SEXUTPRESSNING. En man i 30-årsåldern pressade en kvinna att betala honom 200 000 kronor sedan han hotat att avslöja för kvinnans man att hon haft ett sexuellt förhållande med utpressaren. Han fick henne också att betala hans räkningar med 46 000 kronor.

ÅTERKÖPSBLUFF. En butiksanställd kvinna har vid 35 tillfällen lurat arbetsgivaren på pengar. Hon har redovisat utbetalningar som återköp, men återköpen har aldrig ägt rum, kvinnan har överfört pengarna till sig själv. Sammanlagt har hon kommit över drygt 74000 kronor.

A-KASSEBLUFF. En kvinna i 35-årsåldern har lurat Unionens arbetslöshetskassa på cirka 17 000 kronor. Hon har tagit ut a-kassa trots att hon samtidigt hade föräldrapenning.

KLOTTER. En man 35-årsåldern åkte fast när han klottrade på en spårvagn. Han var hög på Alprazolam vid tillfället. Spårvägen kräver 31 879 kronor ersättning för sanering av vagnen, mannen åtalas även för ringa narkotikabrott.

Föregående

Upp emot 32 grader i Bräckeskolans klassrum

Nästa

Visselblåsare: Marina Johansson (S) på två stolar när 600 000 betalades till konferens?