Leo Borg, 15-årig son till tennislegendaren Björn Borg, försökte för första gången vinna svenska juniormästerskapet i 16-årsklassen, som avgjordes i GLTK:s anläggning i göteborgska Delsjön.

Det slutade med att han rusade ut ur hallen och slog sönder sin racket.

Leo, som spelade sin far som ung i filmen Borg, har ögonen på sig, det vet han. Var det kanske därför han försökte dra sig undan innan han demolerade redskapet?

Långt hår och dubbelfattad backhand, det känns igen. Foto: Bobbo Lauhage

Det är aldrig lätt att ta sig fram i samma sport som en far eller mor dominerat. Vi ska förstås undvika att jämföra, men det kan inte hjälpas att vi checkar av en del punkter som påminner om när pappan kom fram i ungefär samma ålder:

Långt hår.

Dubbelfattad backhand.

Säkert baslinjespel.

Hårband…nej, keps istället.

Humör som inte alltid kontrolleras.

Innan Björn Borg blev ”Ice-Borg” hade han också en period med ibland okontrollerad ilska. I fallet Leo undrar man ibland om det inte är John McEnroe som är fadern… kastad racket, någon gång rakt in i väggen, utrop om ”jävla tur” när motståndaren vann en nätrullare, varning från domaren.

Inte så mycket media

Leo var nog tacksam för att slippa så mycket media den här gången, men Spanarens granskning kommer han förstås inte undan.

Linus Carlsson Halldin vann finalen i 16-årsklassen efter stark kampinsats. Linus var tröttast, men det förklaras av att han just varit febersjuk.

Temperament, det hade Björn också som ung.

– Leo har nog vunnit flesta gångerna vi mötts, trodde han, men jag vet att det gäller att ta tag i spelet tidigt, för Leo är väldigt aggressiv.

Det blev 2-0 i set för Linus efter tie-break i andra och över huvud taget många tuffa games. Leo, svart i blicken, tog sina saker och lämnade planen omedelbart. Han gick hela vägen ut mot parkeringen, där han slog sönder den fina racketen. Fast han skräpade inte ner, utan tog med resterna in i omklädningsrummet igen.

Leo Borg är utan tvekan en stor talang. Eftersom han dessutom är ett år yngre än finalmotståndaren har han en ny chans nästa år.

I motsvarande ålder spelade pappa Davis Cup med svenska landslaget. Å andra sidan var Björn aldrig filmstjärna.

Föregående

Bättre utbildning ger bättre kommunala chefer

Nästa

Kvinna åtalas för hets mot "niggers"