Dugliga chefer är nyckelpersoner i varje kommun. Med mindre kompetenta chefer kan det gå illa, vilket Spanaren gett exempel på tidigare. Fortbildning är nödvändig. Den kan ske här hemma. Men också på andra sidan Atlanten – utan att det handlar om nöjesresor. Angela Madsén Jonsson är en av dem som avslutade en kurs i Nordamerika.

– Jag tycker nog att den förstärkte mig som ledare, säger hon.

På Angereds stadsdelskontor sitter Angela Madsén Jonsson. Hon är sektorschef för äldreomsorg samt hälso- och sjukvård i stadsdelen. Hon är blygsam och vill inte sätta betyg på sig själv som chef efter kursen men säger ändå:

– Jag reflekterar mer över mitt handlande i olika sammanhang och uppskattar betydelsen av nätverk.

– Det finns mycket oskriven kunskap man kan föra över, hävdar Angela Madsén Jonsson.

Vad var det nu för resa det handlar om?

I mitten av september i fjol åkte en grupp svenska kommunaltjänstemän i chefsställning en vecka till USA och Kanada. Det var avslutning på en ledarskapsutbildning på hemmaplan. Man gjorde studiebesök på offentliga institutioner och utbytte erfarenheter.

Då hade Angela Madsén Jonsson nyss börjat sin tjänst efter att ha kommit från Ulricehamn där hon bland annat var chef för hälso- och sjukvård.  Dessförinnan var hon verksamhetschef för funktionshinder och äldreomsorg.

Nu är hon alltså tillbaka i sin skandalomsusade hemstad Göteborg. Men utan egna prickar i protokollet.

En annan sorts resa

Ledarskapsutbildningen hade samlat flera deltagare från Västsverige, varav några från Göteborg. En av göteborgarna var chefen för Intraservice Nisse Waldefeldt, som dock inte deltog i samma resa som Angela Madsén Jonsson.

Han hade ju varit med på en annan sorts resor till USA, vilket bidrog till att han fick sparken. Leverantörer hade bjudit på nöjen.

När vi för detta på tal skakar Angela Madsén Jonsson på huvudet.

– Den typen av resor skulle aldrig kunna förekomma inom äldreomsorgen, anser hon bestämt. Vi är inte så ”intressanta” för andra. Att jag fick åka är jag väldigt tacksam för.

I äldreomsorgen gäller det att samarbeta åt olika håll och vara kreativ, förstår man. Det är kontakter med de äldre, med anhöriga, med personalen, med ideella organisationer och med andra kommunala instanser.

– Göteborg är en stor stad, så processen går förstås trögare än i en mindre. Många har åsikter. Det tar lång tid ibland i en demokrati. Vi är ju inget företag utan just en demokrati, konstaterar Angela Madsén Jonsson.

Här kommer ledarskapet in.

– Fortbildning är viktig för all personal. Vi behöver inte bara kurser. Vi kan lära av varandra genom att de mer erfarna tjänar som mentorer, säger Angela Madsén Jonsson. Mycket i dag fungerar ju som förr, och det finns mycket oskriven kunskap. Jag har lärt mig hur viktigt det är med nätverk. Jag kan till exempel ringa min kollega i Mariestad och tala om något vi båda arbetar med. Det är värdefullt.

Man borde tänka mer på detta med att föra över kunskap. Det skulle gynna kvaliteten.

– Förresten håller jag fortfarande på att lära mig både jobbet här i Angered och i Göteborgs Stad…

Om resan till Nordamerika var dyr?

Själva resan betalade Angered. Men Angela Madsén Jonsson är noga med att påpeka att hon själv betalade en hel del själv. Bland annat avstod hon reseersättning inklusive fyra helgdagar och betalade övernattning i Malmö.

Föregående

Trakasserierna går inte till åtal

Nästa

Björn Borgs son - nästan som McEnroe