ALLMÄNHETEN BRUKAR få lite bättre inblick i politiska partier då det uppstår sprickor. Nu vet vi mer om socialdemokraterna i Göteborg.

Jahja Zeqiraj är en tung politiker som ordförande i både Fastighetsnämnden och SDN Västra Hisingen.

När han hoppar av sitt parti för att gå med i det nya Demokraterna har han troligen inget val om han vill fortsätta i politiken. I varje fall om man ska tro socialdemokraternas distriktsordförande Anna Johansson och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson. De båda säger att Zeqiraj inte skulle ha fått plats på valsedeln i år. Han var för bråkig och gick sina egna vägar.

Jahja Zeqiraj

Detta är inget som varit offentligt känt tidigare.

EN SAK SOM ÄR KÄND är däremot det som skedde för drygt två år sedan. Då meddelade fastighetskontoret att man skulle ta betalt för att lämna ut allmänna handlingar och vägra sända dem digitalt. Det skulle helt enkelt bli svårare att följa vad som hände på kontoret.

Som ordförande i nämnden försvarade Jahja Zeqiraj beslutet.

Han var åtminstone inte då särskilt förtjust i öppenhet. Kommer han att vara det i Demokraterna?

Även Jahja Zeqirajs egen beskrivning bekräftar att han och Ann-Sofie Hermansson inte varit de bästa partikamrater. Skilsmässan mellan de båda var ofrånkomlig.

Det kanske finns en och annan som fortfarande ser Hermansson som den unga uppkäftiga Soffan, då hon var truckförare på Volvo och hade fackliga uppdrag där.

MEN MYCKET har hänt därefter.

Soffan satt i SSU:s förbundsstyrelse. Hon började studera på Göteborgs universitet och tog en fil kand i sociologi 1994. Hon jobbade i ett halvår på Aftonbladet, i ett och ett halvt år för Mona Sahlin på regeringskansliet, var sju år på LO i Stockholm och tjänstgjorde i sex år som politisk sekreterare åt kommunalrådet Göran Johansson. 2012 blev hon ombudsman för socialdemokraterna i EU-parlamentet.

Varför denna uppräkning? Jo, som en påminnelse om att Ann-Sofie Hermansson inte är någon duvunge som plötsligt hamnat i kommunledningen. Vi har snarare att göra med en vältränad maktmänniska man inte ska sätta sig upp mot.

Alltså något varken partikamrater eller allmänheten bör glömma.

ATT ANN-SOFIE HERMANSSON må styra kommunen valhänt – enligt Zeqiraj – hindrar ju inte att hon brukar hårda nypor mot dem som lägger sig i hennes maktutövning. Så kan det gå till i politiken.

Kunde Jahja Zeqiraj inte välja något annat parti än det som leds av exmoderaten Martin Wannholt?

Kanske. Men nu går han till ett parti med vind i seglen och motorn på. Han får sällskap av en utkastad moderat (Wannholt) och en utslängd miljöpartist (Henrik Munck). Det är mycket troligt att Demokraterna tar några mandat i höstens fullmäktigeval. Vi får då ett parti med åtskilliga färger i fonden.

 

Föregående

Välkänd profil övergav Centern

Nästa

Kan Hamn4an och Transport nå en uppgörelse?