Gunder Högström är ett namn som väcker känslor hos erfarna fotbollsentusiaster. Han var en älskad kultspelare i GAIS, men hatad eller rent av avskydd i konkurrentlagen – och inte minst bland konkurrenternas supportrar. Han var den hårdaste av de hårda och det sas att ”där Gunder Högström gått fram växer inget gräs”.

Vid 73 års ålder är han numera en sorts mysgubbe hos Qviding FIF. Där hjälper han en grupp av elva pensionärer i åldern 65-89 år att hålla åldrandet under kontroll.

– Det var jag som uppfann dagens fotboll, markeringsspelet, säger han till Spanaren och glimten i ögat är inte att ta fel på.

Han kallades ”Sveriges Nobby Stiles” efter Manchester Uniteds spelsabotör som vann VM 1966 och alla som minns Nobbys härjningar på mittfältet förstår hurdan Gunder Högström var som fotbollsspelare.

Jävla råskinn…

Han får fortfarande höra det ibland. Som när han kom till en golfklubb ihop med Uno Borgengård, Hisingskille som en gång var svensk mästare på cykel och senare landslagsman i skridsko. I omklädningsrummet satt Lennart Wing, Örgrytes gamle landslagsman i fotboll. Han mötte Gunder med hälsningen: ”Jaså, är det du som kommer, ditt jävla råskinn!”

Högström var GAIS:are när han växte upp. Inte så konstigt när farbrodern hette Stig Andersson (142 matcher i GAIS) och morbror var Leif ”Nacka” Skoglund (50 matcher).

– Men jag fick inte vara med i GAIS pojklag och farbror Stig sa att jag skulle gå till ÖIS, för där var träningen bättre, berättar Gunder.

I Örgryte lovade tränaren Bengt Simonsson (Agnes bror) att han skulle sändas till riksidrottslägret för juniorer, men sedan kom beskedet ”du får vänta till nästa år” och unge Gunder blev förstås väldigt besviken. Han slutade och gick över till Stendy. Därifrån hämtades han till GAIS.

Hämnden är ljuv. Något decennium senare var Gunder ”överrock” till  storstjärnan Agne Simonsson i derbyt och en av anledningarna till att GAIS vann med 4-1. ÖIS:arna hatade honom. När han hämtade bollen långt ute på Ullevis löparbana kom Rolf Wetterlind och sparkade honom bakifrån på hälsenan. ”Wetter” åkte ut.

En annan som blev aningen irriterad på Högströms uppvaktning var Malmö FF:s stjärna Dag Szepanski. I slutet av matchen, som GAIS vann med 3-0, sparkade han Gunder i ändan. Szepanski åkte ut, men förklarade efteråt att han inte ångrade någonting.

Aldrig utvisad

Själv blev Gunder Högström aldrig utvisad på sina 71 matcher för GAIS. Men en eller annan varning blev det kanske?

– Ingen alls. Det hette ”tillsägelse” på den tiden och det fick jag nog varje match…

Han blev historisk på annat sätt. När avbytarsystemet med en 12:e man infördes 1966 var han den förste inhopparen hos GAIS i premiäromgången 24 april. ÖIS:aren Claes-Olof Arvidsson var 28 minuter före.

Vad har han då med Qviding FIF att göra? En hel del, visar det sig. Gunder levde sina första år på Qvidingsgatan i Kålltorp, spelade handboll för en klubb som hette Stafetten och så småningom bandy i Qviding.

Efter fotboll i ÖIS, Stendy, GAIS, Kungshamn och Norrby utbildade han sig till naprapat. Han arbetade med Storans/Operans dansare fram till pensionen. Ingen av dessa försökte sparka ner honom.

När han höll ett föredrag för Qviding FIF:s veteraner talade han om hur kroppen fungerar och vad man borde ägna sig åt för att den ska fortsätta göra det. Han drog fram en rad fakta, exempelvis att:

  • Hjärtat slår minst 100 000 gånger om dagen.
  • 15 000 liter blod pumpas ut i ådrorna och transporteras c:a 20 000 mil.
  • 29 billioner blodkroppar är ständigt i rörelse (en biljon är tusen miljarder).

Veteranerna tänkte till och bad föreläsaren visa praktiskt hur man borde ta hand om sig.

Gunder Högström påpekar att stillasittande är farligare än rökning och följer den ryske professorn Michail Tonkonogi (Högskolan i Dalarna) när han lanserar styrketräning som ett sätt att nå en lättare ålderdom. Gunders elva lärjungar gör som han säger när de samlas för träning tre gånger i veckan. De mår bättre och det märks att de har roligt.

Det brukar bli en fika med lite göteborgskt tjöt efteråt. Ett sätt att må bra, det också.

Föregående

Över 100 000 busringningar till larmnumret

Nästa

Vad är straffet för att ha mobilen i handen när du kör bil?