GÖTEBORGS LEDNING älskar bolag, älskar bolag, älskar bolag, Göteborgs ledning älskar slutna rum, älskar slutna rum, älskar slutna rum.

Ja, hela stan borde nog styras via bolagens slutna rum.

Det bildades i normala fall oheliga allianser i Göteborgs kommunfullmäktige i går kväll. Socialdemokraterna och de borgerliga bildade front mot alla de övriga. Den rödgröna vänstern samlades alltså på samma sida som bland andra Sverigedemokraterna.

Stridsfrågan gällde nytt ägardirektiv till AB Framtidens dotterbolag, alltså Poseidon, Bostadsbolaget och de övriga. Om dotterbolagen säljer hus ska de inte behöva fråga fullmäktige om lov längre. Om den regeln gällt tidigare skulle den omstridda och sen inställda försäljningen av lägenheter i Rannebergen till beryktade Victoria Park ha genomförts i höstas.

Varför stryks den nuvarande regeln? undrade de som opponerade sig mot förslaget. Det kom inget begripligt svar.

Det skulle vara effektivt, fick vi veta.

DET RIKTIGT BEKLÄMMANDE var den oreserverade hyllningen till de kommunala bolagens styrelser. Där sitter ju partikamrater.

Och slutna rum handlar det minsann inte om.

Nej, rummen är förstås inte lika slutna för de ledande kommunalråden som har direktkontakt med partikamrater i styrelserna. Men för allmänheten är de slutna.

Ledamöterna i en bolagsstyrelse ska enligt lagen se till bolagets bästa och inte ta politiskt ansvar för stadens invånare. I praktiken kan de ändå bli partipamparnas marionetter. Nu kommer Stadshuset att få sköta bostadsbolagens affärer utan att fullmäktiges ledamöter lägger sina snoriga näsor i blöt.

Visst är det effektivt att slippa offentlighet i beslutsfattandet. Det är ju därför Göteborgs Stad håller sig med ett hundratal aktiebolag.

Bolagssörjan bäddar för korruption och oklar befälsföring på bekostnad av öppenhet och insyn. Exemplen är många.

Det är en sjuk ordning med denna insynsskyddade bolagsvärld.

Den som tror att kommunledningen tagit itu med Göteborgs ökända korruption ska således veta att motsatsen gäller.

 

Föregående

Icke godkänt för Vetenskapsskolan - bättre sexundervisning krävs

Nästa

Då har Skärhamns nya hotell en chans