Larmet har gått om att antalet fotbollsföreningar i Göteborg blir allt mindre. Men allt är inte nattsvart.

– Nästa år har vi sex nya damklubbar och fyra för herrar i seriespel, berättar Ulf Carlsson, kanslichef i Göteborgs Fotbollsförbund.

Så kallade utsatta områden har nämnts som krisartade, men också där finns ljuspunkter. En av de nya föreningarna heter Geesguud UF och kommer från Biskopsgården.

– Klubben bildades i april 2016 efter mordet vid Sjumilahallen. Sedan dess har vi spelat futsal (fotboll inomhus) och nu tycker vi det är dags att spela ute också, säger sportdirektören Gibril Idle till Spanaren.

Omar, en familjefar som inte hade något med gängkrig att göra, sköts ihjäl utanför Sjumilahallen när han var på väg att spela fotboll i en så kallad pappagrupp. Han var på fel plats vid fel tidpunkt och mördaren tog honom för någon annan. Hans gode vän Mohammad Ali bildade Geesguud.

Klubben har fyra lag i futsal, två utomhuslag och ett tjejlag ska startas. Foto: Per Wissing

– Det gjorde jag för att hedra Omars minne, säger Mohammed, som fortfarande är ordförande.

Klubbnamnet betyder ”Mötesplats under trädet” på somaliska. Föreningen är mångkulturell och har fyra lag i futsal plus två utomhuslag. Ett tjejlag ska startas och det finns redan gymnastik för flickor.

A-laget för herrar ska spela i division 7, dessutom finns U16-lag, samt både flick- och pojklag för 12-åriga spelare.

Ungdomarna kommer från närområdet, många av seniorerna från Angered och andra stadsdelar.

Klubben får bidrag från kommunen och stadsdelen, men det räcker förstås inte. Det finns ingen sponsor och ingen samlingslokal, inte ens någonstans att förvara utrustningen. Entusiasmen är den viktigaste tillgången och den  var inte att ta fel på när Spanaren såg matchen mot Rosengård från Malmö. Yonis Husseins första mål avslöjade talang som fanns på flera håll.

Och så här i början av något nytt växer aptiten. Inom kort, 22-29 december, arrangerar Geesguud  turneringen ”Stjärncupen” i hemmahallen.

Föregående

Nya anklagelser om vänskapskorruption i Angered

Nästa

Utveckla Frölunda kulturhus?