Sveriges tjejer inleder världsmästerskapen i handboll, som spelas i Tyskland, på lördag. Att landslaget innehåller spelare från 031-området är inget nytt, men en av de nio göteborgskorna i den 16 personer stora truppen har den ovanliga bakgrunden att aldrig ha tillhört mångfaldiga svenska mästarlaget Sävehof från Partille.

– Jag har inte tagit den vanliga vägen, men är jätteglad att få chansen, säger Daniela Gustin till Spanaren. Hon är enda mästerskapsdebutanten i gänget och inte särskilt känd ens i Göteborg.

Daniela, som är 23 år, lämnade moderklubben Backa IF för att spela i Kärra HF, där hon spelade en säsong i Elitserien som 18-åring.

Pojkvännen Hampus Wanne, som numera också nått landslaget, flyttade till Flensburg i Tyskland och Daniela följde med.

Det blev bara en säsong i TSV Nord Harrislee, som spelade i Zweite Bundesliga.

– Det var inte den nivå jag tänkt mej, så året efter gick jag över till Fuchse Berlin, berättar hon.

Klar seger

Hos ”rävarna” i den tyska huvudstaden har hon utvecklats högst betydligt i Bundesliga. Numera spelar hisingstjejen för Randers i Danmark, som är ett större handbollsland än Sverige.

Det hindrade inte att Sverige mycket klart besegrade danskorna i VM-genrepet som spelades i Trollhättans sedan någon vecka utsålda Älvhögsborg på måndagskvällen. Daniela kom in efter en stund och var första halvlekens bästa målskytt med två kontringar och en avslutning från yttersta högerkanten, som är hennes speciella revir.

– Jag har länge tänkt att jag ska få spela i A-landslaget någon gång, säger hon, och jag har kommit in bra i det härliga gänget vi har. Alla tar hand om alla i laget, men det är klart det blir nervöst att vara ensam debutant i VM.

Hon har nu hunnit med tio landskamper sedan 2016, vilket inte är mycket att komma med jämfört med,  till exempel, Isabella Gulldéns 179.

– Men jag har haft ögonen på henne ganska länge, för hon har alltid gjort många mål, kommenterar förbundskaptenen Henrik Signell.

Tankarna inför VM?

– Det finns så många duktiga landslag, vi får satsa på en bra placering i gruppspelet, sedan sätta upp nya mål, funderar Daniela.

Och hon har en önskan till, inför herrarnas EM i januari:

– Där håller jag tummarna för att Hampus också ska få chansen!

Föregående

Totalrenoveringen av Kvibergshuset skjuts på framtiden

Nästa

Ryaverket bidrar till att sprida ut mer mikroplaster