Skattebetalarna fick betala en köksinredning för nära 140 000 kronor som en av Västra götalandsregionens chefer fick installerad.

Bedrägeriet blev möjligt genom samarbete mellan chefen på regionen (som vi kallar A) och en chef på ett byggföretag (vi kallar honom B).

A beställde ett större jobb av byggföretaget. B blev byggföretagets platschef. Förutom att sköta det beställda byggarbetet såg B till att en fin köksinredning sattes in hemma hos A i hans villa.

Räkningen skickades till regionen. Den bakades in i byggföretagets fakturering på ett så listigt sätt att det inte syntes.

Skiss till en del av köksinredningen. Det svarta är en stor marmorskiva.
Skiss till en del av köksinredningen. Det svarta är en stor marmorskiva.

Regionen kom bluffen på spåren när det upptäcktes att A manipulerat sin tid- och utläggsredovisning. Man bestämde sig för att granska A lite närmare.

Det visade sig till att börja med att A tidigare varit anställd i en västsvensk kommun och även där samarbetat med B. De var nära vänner. När A slutade i kommunen kom det in tips om att A och B skulle varit inblandade i oegentligheter. Inget mer hände dock.

Svårt att bevisa

Och i regionens granskning av A kom det då också fram riktigt graverande uppgifter om att A genom bedrägeri skulle fått regionen att betala hans nya kök.

Det var svårt att bevisa bedrägeriet därför att byggföretaget genom en informell överenskommelse tillåtits att skicka tämligen ospecificerade fakturor till regionen.

Regionen och byggföretaget hyrde därför in utomstående konsult/utredare för att gå till botten med saken. Och den utomstående utredningen bekräftade att A beställt köksinredning och fått den betald av regionen.

Nu är A åtalad för bedrägeri och B för medhjälp. Båda erkänner.

Båda krävs dessutom på solidarisk betalning av 138 222 kronor – kostnaden för köksinredningen, och dessutom på 159 380 kr för den utomstående konsultens utredning.

B har sagt i polisförhör:

– A sade att jag kunde ta det via regionen. Jag ställde frågan: Är detta vattentätt, och fick ja som svar. Köksfakturorna syntes aldrig gentemot regionen utan gömdes i byggföretaget.

A har också förhörts.

Polisfråga: Beskriv gången för faktureringen av köket.

Svar: Vet inte. Jag har inte fått någon faktura.

Fråga: Varför inte?

Svar: Tiden gick och jobbet rullade på. Skall jag vara ärlig så tänkte jag inte så mycket på det. När det nya köket var färdigt så var jag glad och stolt.

Ftråga: Varför tror du B har hjälpt dig med köket?

Svar: Han är en snäll person med gott hjärta.

Fråga: Varför skulle B skicka fakturan till regionen?

Svar: Ekonomisk vinning för mig.

Föregående

Göteborgs Stad betalar för att bli av med högerextrem chef

Nästa

Intraservice fick syndernas förlåtelse