• Terese Wennerstrand, 42 år, omskrevs i lokalpressen som ”chef i Göteborgs kommun” då bon arrangerade högerextrema ”Folkets demonstration” i Göteborg i april 2016.

Nu har hon fått sparken från Göteborgs Stad.

Och ett avgångsvederlag på  270 000 kronor.

Terese Wennerstrand (twitterbild)
Terese Wennerstrand (twitterbild)

Terese Wennerstrand är aktiv i Sverigedemokraterna. Hon har jobbat som enhetschef i Askim-Frölunda-Högsbo och bland annat rekryterat lokalvårdare.

I början av 2016 arrangerades ”Folkets demonstration” i Stockholm och Göteborg. Det var demonstrationer som, enligt arrangörerna, skulle samla ”människor som är missnöjda med samhällsutvecklingen” för kravet att ”regeringen ska avgå” till förmån för en regering som ”i första hand värnar om Sverige och dess medborgare”.

Retoriken kändes väl igen från högerextrema grupper och det blev genom medierna snart känt att Folkets demonstration inte bara samlade Sverigedemokrater utan också öppna fascister och nazister.

Tidigare moderat

Terese Wennerstrand, som arrangerade demonstrationen i Göteborg, presenterade sig själv på gruppens facebooksida så här:

”Född i Göteborg med norsk mamma och en sann bohusläning till far. Uppvuxen i Uddevalla och Norge. Tidigare moderat ut i fingerspetsarna men numera aktiv medlem i SD, sedan januari i år (2016).

Arbetar för Göteborgs stad så det är min hedervärda mamma som står för tillståndsansökan, för jag vill behålla mitt arbete ett tag till. Vi alla vet vad som hände med Annelie Sjöberg, så nej i nuläget tar jag inte den risken.

(Spanarens anmärkning: Annelie Sjöberg, omstridd fritidspolitiker (C) som talade på Folkets demonstration och kände sig tvingad att säga upp sig från sitt lärarjobb i Söderköping.)

Mycket politiskt intresserad och har varit så sedan ungdomsåren då jag var med i MUF och ordförande  på vår skola. Tidigare Aledemokrat  och satt i Vård och omsorgsnämnden i Ale kommun.

Ja en del om mig, långt från allt men en kaksmula.”

I en artikel i Göteborgs-Posten bekräftade hon att hon var orolig för sitt jobb  även om hon ”egentligen inte har något att dölja då gruppen Folkets demonstration enligt henne varken är högerextrem, rasistisk eller främlingsfientlig”.

I förra veckan offentliggjordes en överenskommelse mellan Terese Wennerstrand och facket (Vision) å ena sidan och Göteborgs Stad som innebär att Wennerstrand lämnade sitt jobb från och med den 14 september och får ett avgångsvederlag på 270 000 kronor.

Överenskommelsen träffades efter en tvist som bland annat gällt Wennerstrands arbetsskyldighet då hon avstått från att komma till arbetet.

-Det här är ingenting jag vill kommentera i dagsläget, säger Terese Wennerstrand till Spanaren.

Hon har heller inget besked om vad hon tänker göra hädanefter.

Föregående

Chalmers bygger Sveriges snabbaste dator någonsin

Nästa

Chef köpte nytt kök till villan för 140000, skattebetalarna betalade