Strax före klockan sex i lördags kunde man nästan höra hur uppåt 4 000 människor andades ut på en gång. GAIS hade vunnit på Gamla Ullevi och därmed stod det klart att laget spelar fotboll i Superettan, landets näst högsta serie, också nästa år.

Få andra klubbar, om ens någon, har en så engagerad, entusiastisk och hängiven supporterskara som denna.

Det är inte alltid bra.

En supporter hotade i sin förtvivlan över svaga resultat tidigare i år ordföranden och välgöraren Thomas Anderssons fru, komikern och skådespelerskan Annika. Efter den verbala attacken såg klubbordföranden sig tvungen att avgå vid nästa årsmöte i mars.

Det är förstås inte många supportrar som har så dåligt omdöme. Men uppenbart är att en hel del nästan tycks njuta av lidandet. På vissa sociala medier kan man konstatera att ibland är det sämre än sämst, men snart blir det ännu värre.

Erik Bergkvist. Foto: Line Skaugrud Landevik
Erik Bergkvist. Foto: Line Skaugrud Landevik

– Det där uttrycket ”de e la GAIS” som förklaring när något blir fel gillar jag inte alls, säger klubbchefen Erik Bergkvist till Spanaren, det är alldeles för lätt att ta till lidandet.

Som en smörjolja

36-årige Bergkvist är i grunden supporter, men definitivt mera nyanserad än de mest högljudda. Han började på kortsidan av gamla Gamla Ullevi 1997, ett par säsonger senare stod han i den alltid lika engagerade hejarklacken.

Erik, kallad ”Frallan”, började jobba med ett supporterprojekt 2012, blev kontakten mellan fans och klubb. Med förmåga att skapa relationer blev han en nyckelman i förhållandet till polismyndighet och arenaägare.

– Jag var en sorts smörjolja, säger han.

Han fick allt större arrangörsansvar, fick hand om marknadsföring och årskort och förra året tog han steget till att bli klubbchef.

Men han var och är fortfarande supporter, vilket uppskattas av folket på Gamla Ullevis övre läktare.

Bara fyra anställda

GAIS är ingen stor organisation, har bara fyra anställda på GAIS-gården i Delsjön och  kontoret. En degradering, som det fanns risk för så sent som klockan 16 i lördags, hade varit förödande. Det är långt ifrån säkert att Erik Bergkvist haft jobbet kvar, men en kvalificerad gissning är att han på något vis arbetat vidare ändå.

GAIS kom undan med andan i halsen, men Bergkvist tänker med sans och måtta inför framtiden:

– Vi ska inte säga att ”nästa år går vi upp”, men vi har förutsättningar att bygga upp något bra på sikt. Jag tror på den nuvarande organisationen, på tränarna och på mej själv. Vi ska behålla lugnet. Jag vet att inte alla kan göra det, men jag lägger mycket tid på att prata med folk och ser det inte som en belastning att människor har åsikter.

Supportern Erik Bergkvist har gemensamma intressen med klubbchefen Erik Bergkvist.

Och just nu håller han säkert på Örgryte, som försöker klara sig kvar i serien via kvalspel mot Mjällby.

Ett äkta derby mot lokalkonkurrenten vill ingen GAIS:are vara utan.

Föregående

Näst sista ronden i striden om höjda p-avgifter för boende

Nästa

"Ta pengar från Vårt Göteborg och rädda Slottsskogsobservatoriet"