Ett litet Göteborgsföretag lanserar en ny sorts sportdryck, som lockar världens främsta maratonlöpare.

Och allt började med ett tandläkarbesök.

Företaget heter Maurten och namnet kommer från vd:n och grundaren Olof Skölds kompis. Denne Mårten har idrott som sitt stora intresse, är aktiv i triatlon, den tredelade sporten som består av simning, cykel och löpning.

När Mårten gick till tandläkaren fick han rådet att sluta äta lördagsgodis för att tandkvalitén skulle bli bättre. Sanningen var att han aldrig konsumerade godis – förklaringen var istället att det rikliga intaget av sportdryck gjort tänderna sämre.

Mårten är långt ifrån ensam om problemet. 75 procent av de läkarbesök som görs av aktiva under olympiska spelen gäller just tandläkare. Av 320 undersökta idrottare hade 80 procent tandköttsinflammation och över hälften hade öppen karies. En stor bov tros vara syrliga sockerprodukter, såsom sportdryck.

”Musse” mådde bra

Mårten pratade med Olof, vars bakgrund finns i bioteknikindustrin. Han började leta efter en dryck som skulle innehålla mycket kolhydrater, men utan syra och annat som egentligen var onödigt och mest till för smakens skull.

Maurten startades och så heter den nya drycken. För något halvår sedan testade en av Sveriges främsta långdistanslöpare, Mustafa Mohamed, med gott resultat. Han märkte bland annat att han slapp de annars återkommande magproblemen i slutet av de längsta loppen.

”Musse” är sedan dess deltidsanställd och som sådan utnyttjar han sitt stora, internationella kontaktnät för att låta några av världens allra bästa prova den nya produkten.

En rad av segrar

Världs- och olympiamästaren Kenenisa Bekele från Etiopien provade en 14-procentig kolhydratsblandning under Berlin Marathon – och slog sitt personliga rekord med två minuter. Till och med hans erfarne manager Jos Hermens, som i början var mycket tveksam, medgav effekten.

Kenyanen Abel Kirui vann i Chicago, eritreanen Ghirmay Ghebreslassie i New York.  I själva verket har åtta olika löpare vunnit åtta maraton i rad efter att ha använt Göteborgsprodukten.

Wilson Kipsang, Kenya, blev tvåa efter Bekele i Berlin och undrade vad segraren höll på med. Han fick prova i Tokyo maraton, slog banrekord med två minuter och noterade tidernas bästa resultat i hela Asien.

– För ett halvår sedan började Mo Farah med detta efter att jag hade tipsat honom, berättar Mustafa Mohamed för Spanaren.

Farah, den Somaliafödde britten med fyra guld i OS och sex i VM på något kortare distanser, är gammal vän till göteborgaren Mustafa.

Det är inte bara löpare som är intresserade. Cyklisten Rigoberto Uran, en colombian som överraskande blev tvåa i årets Tour de France, drack den göteborgska produkten alla tre tävlingsveckorna och hans lagkamrat i Cannondalelaget, Pierre Rolland (med samma dryckesvanor) vann sin största seger någonsin på 17:e etappen av Giro d´Italia.

Också de svenska landslagen i längdskidåkning och skidskytte provar numera Maurten.

Föregående

Hänsynslös körning orsakar fler krockar i rusningstrafiken

Nästa

Verksamhetens underskott ökar när Stadsteatern byggs om för 90 miljoner