Förra året åkte Örgryte Brottning ur A-fyrstads, tillika lag-SM. Nu är klubben tillbaka – ett år för tidigt.

ÖIS tvingades till sin förskräckelse se hur en uppgjord match mellan två andra lag gjorde att göteborgarna eliminerades i den tuffa turneringen där hälften av de fyra lagen alltid flyttas ner. Det gjorde att det blev B-fyrstads i år och där vann Örgryte i lördags, vilket normalt innebar uppflyttning till A-gruppen nästa säsong.

I samma veva meddelade gamla storlaget Sparta att man avstår från A-fyrstads på grund av brist på brottare. Svenska Brottningsförbundet beslutade då om en kvalmatch mellan segrarna i de båda B-grupperna, ÖIS och Helsingborg, gällande den lediga platsen i A-gruppen 25 november.

Nu har Helsingborg meddelat att man inte ställer upp, vilket ger Örgyte platsen ”gratis”.

– Emil Sandahl, en av våra bästa, är upptagen av U23-VM samtidigt som Fyrstads arrangeras, säger tränaren Robert Rosengren till Spanaren, och vi siktar på att satsa hårt nästa år istället.

Om Helsingborg slagit ÖIS hade man ändå riskerat att åka tillbaka ner i B-gruppen.

Det ödet har inte ÖIS-brottarna någon oro för. Dels åker bara ett lag ur A-gruppen efter Spartas ”nej tack”, dels kan laget nu ta med ankaret Johan Eurén, OS-medaljören, som är ledig från tyska Bundesliga just den aktuella helgen.

Fyrstads har arrangerats varje år sedan 1928. Det har aldrig tidigare hänt att ett lag kvalificerat sig för A-gruppen men tackat nej.

 

Föregående

Det här är domstolen som synar Västlänken

Nästa

Revisorskritik: Intraservice bryter mot stadens policy mot mutor