Det verkar fortfarande råda stor okunskap bland allmänheten i Göteborg om vad byggandet av tågtunneln Västlänken under stan egentligen skulle innebära. Om detta tycks de organisationer som står bakom den stora demonstrationen mot Västlänken lördag 9 september vara överens. Demonstrationen skall gå från Gustaf Adolfs Torg till Götaplatsen.

Dessutom tycks det enligt arrangörerna finnas två stora missuppfattningar om det eventuella byggandet.

– Den ena är att många har för sig att bygget redan har satts igång. Det är fel. Det finns inga tillstånd att starta. Det som pågår och har pågått en tid är förberedande arbeten, ingenting annat. Kommunen gör vad den vill med sin mark.

Det säger Carina Bulic till Spanaren. Hon är nätverket Stoppa Västlänken.nu:s representant i paraplynätverket Skona Göteborg.

”Loppet är inte kört”

Carina Bulic är och har främst varit engagerad i det omfattande juridiska arbetet kring Västlänken inför huvudförhandlingen om tunneln senare i höst i Mark- och Miljödomstolen i Vänersborg.

– Den andra stora missuppfattningen är att många tycks tro att loppet är kört, att Västlänken inte kan stoppas. Det är också fel. Allt är fortfarande möjligt, säger Carina Bulic.

Och hur många väntas delta i demonstrationen?

– Svårt att säga på förhand… men minst lika många som senaste gången, fast helst fler förstås. Vi har märkt att fler och fler har vaknat och börjat inse att Västlänken är ett omöjligt projekt till ingen nytta. Sedan beror det på vädret också. Men om det blir regn och det känns jobbigt att plocka fram regnjacka och paraply, så hoppas jag att folk ändå knyter näven och trotsar vädrets makter i protest mot eländet som Västlänken skulle innebär både under  bygget och i drift, säger Carina Bulic som en liten passning till de tveksamma eller tvivlande.

Carina Bulic, som i många år engagerat sig mot Västlänken, är en av tre talare vid samlingen på Götaplatsen. De övriga två är Bengt Nordfält Nilsson och Caroline Thelning.

”Dialog efterlyses”

Västsvenska Folkinitiativet, som också tillhör arrangörerna bakom demonstrationen, har hela tiden strävat efter att försöka etablera ett samarbete mellan politikerna och medborgarna.

-Hittills har det tyvärr misslyckats, säger Caroline Thelning till Spanaren. Vi har troget gått på anhängarnas möten och sammankomster, visat intresse och ställt frågor. Men när vi har inbjudit till träffar har politikerna inte visat motsvarande förtroende för den demokratiska processen. Det förtjänar för övrigt att påpekas, att bygget av Västlänken inte har påbörjats. Lördagens demonstration är inte slutet på något sätt, den är själva startpunkten.

Skarpt mail till kommunstyrelsen

Så sent som på tisdagen i denna vecka skickade Västsvenska Folkinitiativet ett långt, skarpt formulerat mail till kommunstyrelsens ledamöter och ersättare.

I mailet stod det bland annat: ”Västsvenska Folkinitiativet vill informera dig om att på lördag den 9 september samlas dina väljare för att kräva att ni politiker med omedelbar verkan avbryter fortsatt planering av Västlänken. Frågetecknen är för många kring Västlänkens nytta. Desto mer kan vi föreställa oss de enorma konsekvenser bygget av en 6 km tunnel som slingrar djupt under Göteborgs innerstad och övriga stadsdelar skulle ha för oss som bor och arbetar här och för vårt Göteborg. – – – Våra historiska byggnader riskerar försvinna och över 500 fastigheter riskerar att få skador med mikroskopiskt små möjligheter till ersättning.Vi kan också förstå att detta innebär enorma risker för vår innerstadshandel och företagare, våra parker, träd och grönområden och den enorma klimatskuld som skulle komma i Västlänkens spår. För att inte tala om risken för skenande tilläggskostnader som hamnar på våra skattsedlar.”

”Hoppas på 15 000 deltagare”

Ordföranden i Västsvenska Folkinitiativet, Bengt Nordfält Nilsson tror att demonstrationen i bästa fall kan samla så många som 15 000 deltagare. Det är också den siffra som angavs i ansökan till polisen om demonstrationstillstånd.

– Det blir mer folk den här gången. Vi hoppas på 15 000 förstås. Vi har fått väldigt bra respons på våra annonser den senaste tiden, intresset ökar. Det är nu många fler som har uppmärksammat konsekvenserna av Västlänken. Och loppet är inte alls kört. Sånt tal är bara tricks från politikernas sida.

Slagits i sju år

Även Vägvalet, som nu i sju år som politiskt parti har slagits mot trängselskatten och fick en framgång i folkomröstningen 2014, välkomnar lördagens demonstration.

– Vårt motstånd mot trängselskatten och Västlänken är fortfarande lika hårdnackat. Vi tycker att det är bra att allmänheten nu skapar sig en egen uppfattning om vad Västlänken kommer att innebära… och tar ställning i valet nästa år. Jag frågar mig som så många gånger förr: Vad är alternativet till bilen i Göteborg? Det är definitivt inte Västlänken i alla fall, säger en av partiets grundare, Theo Papaioannou, som bland annat representerar Vägvalet i fullmäktige.

Ordning och säkerhet

Slutligen skickar Spanaren en fråga till ordningspolisen om hur planeringen inför demonstrationen ser ut.

– Det har fungerat fint. Det här blir en lugn demonstration och vi kommer att koncentrera oss på ordningen och att säkra trafiken.

Det säger dialogpolisen Fredrik Dahlgren till Spanaren och fortsätter:

– Vi har inte identifierat någon hotbild som skulle kunna störa evenemanget. Vi har fler poliser än vanligt i tjänst. Inte jättemånga, men tillräckligt många för att kunna garantera ordning och säkerhet. Vi har alltid eventuella hot i åtanke under planeringen förstås. Men vi kan inte heller spärra av alla tvärgator till Avenyn.

– Hur många som kommer att delta är väldigt svårt att gissa, men vi har noterat att arrangörerna har angett 15 000 som högsta siffra.

 

Föregående

Landslagsman säger ifrån mot "Sverigevänner"

Nästa

Nya stämningar mot Stampen