Den 15 juni klubbades planen för Karlatornet –  ”Nordens högsta byggnad” –  igenom i kommunfullmäktige.

Inte en enda politiker protesterade. 

Men från gräsrötterna hörs nu en och annan protest.

En byggnad ”med tydlig karaktär av fallossymbol”, skriver Maria Berggren, boende på Lindholmen, i ett överklagande till Mark- och miljödomstolen.

”Som boende på Lindholmen blir jag bestört över att man kan föreslå och tillstyrka ett sådant här projekt”, skriver Berggren bland annat.

”Lindholmen är en mycket småskalig stadsdel, och en så hög byggnad, inklusive ett flertal höga kringbyggnader, kommer att kännas som ett stort intrång i vår värld och väldigt tungt.”

”Att det platta Malmö kan behöva en skyskrapa kan jag förstå, men i Göteborg – som av naturen försetts med vackra berg som kantar älvmynningen – är det helt fel. Och det här med ’Nordens högsta hus’ – det känns närmast pinsamt. Vi har ju ingen brist på mark i den här glest bebyggda staden – den är ju inte Hong Kong precis…”

”Vi verkar leva i entreprenörernas tid, det är de som sätter agendan, men de verkar ha tappat allt sinne för proportioner  i sin strävan att bygga monument över sig själva. jag önskar att Göteborgs politiker klarar av att stå emot, och att de tar tillbaka inititivet och säger nej till denna detaljplan.”

Också en annan boende har överklagat detaljplanen i fråga om att förlägga en förskola på höjden i Karlavagnstornet. ”Om det ska placeras en förskola på Karlavagnsplatsen ska den finnas på markplan, där barn lättare får kontakt med sin närmiljö”.

Det är byggföretaget Serneke som drivit igenom detaljplanen för Karlavagnsplatsen som klubbades i fullmäktige den 15 juni.

Karlavagnstornet ska rymma 590 lägenheter på 72 våningar och 240 meters höjd – femtio meter högre än Malmös Turning Torso.

På en av Sernekes hemsidor berättar Ola Serneke om den svindlande känslan av att få bygga Nordens högsta byggnad:

”Tanken på att få bygga Karlatornet kom för länge sedan. Steg för steg blev drömmen om Nordens högsta byggnad tydligare och tillsammans med mina medarbetare och arkitekterna har vi nu äntligen fått riktningarna på rätt plats! Inflyttningarna i tornet påbörjas år 2020 och hela det nya området med bostäder, kontor och affärer står klart några år senare. Den vision som vi satte 2005 är nu ett steg närmare att förverkligas”, säger han om ”fallossymbolen”.

 

Mer om planen kan du läsa på Göteborgs stads hemsida här.

 

Föregående

Klassiska Kronhuset blir levande

Nästa

"Vickan" hoppar långt - utan att se plankan