En man från ett utomeuropeiskt land iscensatte ett skickligt bedrägeri för att få jobb som sjuksköterska.

Han har till Socialstyrelsen i Sverige skickat in: Ett examensdokument om avslutad sjuksköterskeutbildning i Zürich. Ett bevis om registrering som sjuksköterska utfärdat av Röda Korset i Schweiz. Ett anställningsavtal och arbetsintyg om anställning på akuten vid universitetssjukhuset i Bern.

Alla handlingarna var välgjorda förfalskningar.

Det sista dokumentet kom in till Socialstyrelsen 9 januari 2013 och gav snabbt resultat: 21 januari fick mannen svensk sjuksköterskelegitimation. Därefter har han arbtetat på Sahlgrenska och tre andra svenska sjukhus.

Nu åtalas den 38-årige mannen för grov urkundsförfalskning. Om hans agerande inneburit missar i vården eller risker för patienter framgår inte av åtalet.

LÄNSADE BÅT. En man i 50-årsåldern var mycket grundlig när han gjorde inbrott i en stor motorbåt.

Han tog bland annat en gasolgrill, en uppblåsbar flytväst, förtöjningsmaterial, båthusgeråd och förrådet av alkoholdrycker.

Men när tjuven fortfarande var kvar ombord dök båtägaren plötsligt upp. Det blev bråk och tjuven knuffade båtägaren i sjön. Efter en simtur lyckades denne ta sig oskadd i land och tjuven kunde gripas – nu åtalas han för stöld och ofredande.

STAL FRÅN DÖD. Med en avliden persons kod och bankdosa har en man i 70-årsåldern överfört 30 000 kronor från den dödas konto till sitt eget konto. Mannen åtalas för bedrägeri.

SEXUELLT TVÅNG. En 22-åring åtalas för att ha tvingat en kvinna till sex.

Tvånget bestod i att han lade ut uppgifter om kvinnans sexliv på ett instagramkonto han skapat i hennes namn, och hotade att inte ta bort uppgifterna om hon inte hade samlag med honom.

Han hotade också att lägga ut fler saker på Instagram om hon inte gjorde honom till viljes.

TJUV OM NATTEN. Den klassiska inbrottstjuven som smyger sig in när folk sover och stjäl bordssilvret finns knappast längre. Men här är faktiskt ett exempel på den metoden.

En 40-åring tog sig in i en lägenhet i Eriksbergsområdet i Göteborg när paret som bor där sov.

Han samlade ihop bordssilvret och ett stort antal andra silverföremål, ljusstakar med mera. Tjuven kunde dock gripas och åtalas för grov stöld.

BRÅK PÅ SAHLGRENSKA. En 30-årig man misshandlade en ordningsvakt som avvisade honom från Sahlgrenskas akutmottagning.

30-åringen slog ordningsvakten i ansiktet och vred om hans könsorgan.

Nu åtalas den våldsamme för våld mot tjänsteman, och vakten kräver 6 000 kronor i skadestånd för kränkning och sveda och värk.

SPRAYHOT. En 70-årig man hotade en butiksägare med att han skulle spraya ner både butiksägaren och hela hans affär med färg om han inte fick pengar.

En stund senare verkställde han sitt hot och målade noggrant över båda butiksägare och butik med sprayfärg.

Nu åtalas 70-åringen för olaga hot, ofredande och skadegörelse.

NÄTBEDRÄGERI. En kvinna i 25-årsåldern har lagt ut ett stort antal varor, mest böcker, till försäljning på Internet men aldrig levererat trots att hon fått betalt.

Nu åtalas hon för bedrägeri och 41 lurade köpare kräver tillbaka 23 178 kronor.

Föregående

"Vickan" hoppar långt - utan att se plankan

Nästa

Normalt antal sökande till posten som GD för jämställdheten