Den 18 maj opererades årets mest uppmärksammade knä.

Nej, det tillhörde inte Zlatan Ibrahimovic.

Ett 70-tal svenska läkare och forskare, plus internationella specialister, såg hur docenterna Kristian Samuelsson och Jon Karlsson gick in i den unge Örgrytebrottaren Alexander Norströms knä, där det var uppenbart att korsbandet slitits av.

– Varje år har vi en kurs. Vi opererar, diskuterar och gör allt tillsammans via en videolänk. Operationen filmas och streamas, berättar Kristian Samuelsson.

Den här gången kunde ett 70-tal svenskar följa händelserna, dessutom två andra från världseliten inom branschen: italienaren Stefano Zaffagnini och estländaren Mudis Rahu.

Chockbesked

En som inte sett filmen är Alexander Norström. Han har ingen större lust heller. För en 17-åring, som just tvingats ge upp finalen i svenska ungdomsmästerskapens 54-kilosklass, var det förstås en chock att få beskedet: Du kan vara tillbaka om nio månader.

– Jag gjorde först ett försök att stå upp och fortsätta matchen, men det gick förstås inte, berättar han. Jag trodde att det bara var en ledbandsskada.

Mitt i eländet hade han tur. När Alexander kom till akuten i Mölndal råkade Kristian Samuelsson vara där, han som annars bara utför de svåraste operationerna.

– Jag hade ingen aning om vem han var, men han visste ju direkt vad det handlade om. Vilken tur att han var där just den dagen, säger Alexander.

Det trasiga korsbandet i knät har ersatts av en sena från baksidan låret, denna i idrottssammanhang så berömda ”hamstring”. Senan i låret växer faktiskt ut på nytt!

Risk för ny skada

Kristian Samuelsson erfarenhet säger att ett avslitet korsband tar nio månader, även om många (Zlatan?) tror att det räcker med ett halvår för att läka och att ju tidigare man försöker komma tillbaka, desto större är risken att skadas på nytt.

– Det är tungt, men jag förstår, säger Alexander, och gör som doktorn säker. Jag är hos Öisbrottarna tre dagar i veckan och gymmar överkroppen, annars är det bara att vänta. Gissa om jag är sugen på att brottas igen…

Han har blivit både svensk och nordisk mästare i ungdomsklassen. Alexander vill vinna mera än så. Den vägen går via uppskattade Idrottsrehab i Göteborg.

Föregående

Nya viteshot mot kommunen för eländet på Sannaskolan

Nästa

Asylsökande ska INTE BEHÖVA leva på 61 kronor om dagen (uppdaterad)