ATT LÅTA FOLKET komma till tals är i demokratins anda. Så en liten applåd till Göteborgs kommun. Men! Den politiska ledningen gillrar en fälla åt sig själv. Den behöver ju säga ja ibland för att inte avslöja sig som maktarrogant. Vad gör den till exempel med frågan om Västlänken?
Numera kan allmänheten i alla åldrar och överallt skriva in förslag på Göteborgs stads hemsida. Det får handla om vad som helst som syftar till att förbättra staden och som kommunen själv kan besluta om.
Om ett förslag under 90 dagar samlat över 200 röster måste det tas upp av berörd nämnd.
Det får förstås vara någon måtta på anspråken. Krav på omedelbara miljardinvesteringar i en viss stadsdel kan till exempel vara svårt att inrymmas i nästa års budget. Och besluten ska som sagt beredas och beslutas av de folkvalda i vanlig ordning.
MEN DET FINNS en del helt rimliga anspråk. Om kommunledningen nu verkligen menar allvar med sitt erbjudande till allmänheten och inte ser det som enbart en artig gest måste saker ske på riktigt.
Inför kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka ligger ett antal förslag från engagerade medborgare.
Några gäller Västlänken. Ett går ut på att kommunen arrangerar en öppen hearing om Västlänken och alternativen. Ett annat önskar att Göteborgs politiker ordnar en öppen debatt om Västlänken och andra alternativ.
Här har vi ett par förslag som ligger nära varandra och som inte behöver kosta så himla mycket att bifalla.
Och det gäller inte vilken struntfråga som helst. Västlänken är nämligen det absolut största enskilda projektet i Göteborgs historia.
MOTSTÅNDET LEDS av en rätt stor grupp aktivister. Dessa läser på och vässar argument. Det är givetvis den gruppen som lagt fram förslagen på kommunens hemsida.
Anhängarna leds framför allt från Stadshuset och statliga Trafikverket.
Alla göteborgare som ännu inte satt sig in i frågan om vad som ska ske har rätt att bli upplysta. Inte minst att få senaste fakta i denna enormt stora fråga.
Om kommunledningen inte tillmötesgår de här rätt beskedliga önskemålen om öppen information i en stor fråga – ja då kan den lägga ner hela projektet med allmänhetens förslagsrätt. Bums.
Ledningen har trampat i sig egen fälla.