En snabb undanmanöver rädddade helikoptern. Efter en kort jakt kunde lasermannen gripas.

Dramat utspelades i Backa i Göteborg. En passerande polishelikopter med tre polismän blev plötsligt beskjuten med grön laser. Piloten reagerade direkt och svängde undan – laserstrålen riskerade annars att förstöra synen på polismännen, och det blev dessutom svårt att se ut genom helikopterns vindruta.

Laserpekaren: Farlig och olaglig
Laserpekaren: Farlig och olaglig

När poliserna satt på sina speciella skyddsglasögon återvände de, blev åter beskjutna med laser och kunde då se från vilken lägenhet den gröna strålen kom. En markpatrull tillkallades och anlände efter ungefär tio minuter. Under hela den tiden fortsatte laserbeskjutningen av helikoptern.

Polisen ringde på dörren till den misstänkta lägenheten. En man i 25-årsåldern öppnade. Han visade sig mycket riktigt inneha en laserpekare.

I polisförhör med mannen, som vi kan kalla Jonas, sades bland annat detta:

Polisen: Vad är din inställning till brottet?
Jonas: Jag erkänner att jag har lyst med den men jag har inte haft för avsikt att … skada någon.

Polisen: Förstod du innebörden av vad som skulle kunna hända?
Jonas: Nej, inte just då. Jag trodde inte att det var så allvarligt.

Polisen: Visste du att det är skadligt att få grön laser i ögonen?
Jonas: Nej.

Polisen: Hade du någon tanke på att du kunde skada piloterna?
Jonas: Nej, det visste jag inte.

”Jonas” är nu åtalad för luftfartssabotage och brott mot strålskyddslagen.

Och nu fortsätter vi med en ny titt på vardagsbrott i Göteborg.

VÅRDBOLAGSHÄRVA. Ägaren till ett vårdbolag har anmält en helt ovetande person som stor aktieinnehavare och styrelseledamot, enligt åklagare för att dölja vem som faktiskt styr företaget.

Företagaren har vidare försummat att betala skatt och arbetsgivaravgifter för tre anställda läkare, vilket lett till att de blivit upptaxerade av skatteverket och fått betala stora summor i skatt och skattetillägg.

Vårdbolagsägaren åtalas för brott mot aktiebolagslagen och bedrägeri.

RAFFINERAD KLOCKSTÖLD. Två män i 25-årsåldern åtalas för att de tog sig in med motorsåg i en uraffär på Östra Hamngatan. Där stal de exklusiva klockor värda närmare tre miljoner kronor.

HAT MOT MUSLIMER. En 70-åring publicerade påståenden som ”en bra muslim är en död muslim” till en facebokgrupp om cirka 4000 personer. Nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

BIDRAGSBLUFF. Med falska uppgifter till socialförvaltningen har en man i 30-årsåldern fått ut sammanlagt 68 180 kronor i ekonomiskt bistånd, trots att han hade lön och studiebidrag under tiden.

FÖR LITEN BEMANNING. En äldre fiskeskeppare åtalas för att han ensam framfört en cirka 14 meter lång fiskebåt på en 37 timmar lång färd. Bestämmelserna kräver minst två befäl ombord på en så lång resa.

PANTBLUFF. En man trodde han var listig när han pantade utländska burkar genom att klistra kopior av svenska streckkoder på dem. Men en väktare blev misstäksam och så avslöjades kuppen.

UTVISAD ÅTERVÄNDE. En utländsk medborgare som dömts till utvisning förpassades ut ur Sverige i augusti i fjol. Men nu i maj upptäcktes han i Göteborg. Nu får han svara inför rätta för brott mot utlänningslagen, och sedan blir han utvisad igen.

Föregående

Då: "Årets ledare" på Göteborgs spårvägar Nu: Skriftlig varning!

Nästa

Bara dumskallar utanför partierna