Det kom ett tips till kommunens whistleblowerfunktion.  Tipsaren hade fyllt i formuläret ganska kortfattat.

Vilken/vilka nämnder, bolag eller övriga verksamheter inom staden berörs av din anmälan? ”Köket Åkerhus äldreboende”

Vem/vilka misstänks ha begått överträdelsen som din anmälan avser? ”Personal köket”

När skedde överträdelsen/händelsen som du vill anmäla? ”Dagligen”

Beskriv närmare den händelse/överträdelse som din anmälan avser. ”Oacceptabelt dålig mat”

Det var nu inget som whistleblowerfunktionen ville ta upp för att utreda.  Men det betyder inte att maten till våra äldre inte är ett bekymmer.

Hur maten smakar på Åkerhus äldreboende i Önnered ”nära havet” har jag ingen erfarenhet av. Men jag har noterat vad ett annat äldreboende skickar hem till en mig närstående äldre dam som med stigande ålder och svikande syn försökt få  hjälp med färdiglagad mat några dagar i veckan.

Tills alldeles nyligen stod hon helt själv för matlagningen. Hederlig husmanskost med mycket kokta och färska grönsaker, mycket fisk och helt kött brukar hon laga. Jättegott kan jag intyga!

Tallriksmodellen, svåruppfylld önskan
Tallriksmodellen, svåruppfylld önskan

Så när hon  beställer  färdiglagad mat förväntar hon sig att det ska smaka bra och följa tallriksmodellen. För henne, som inte rör sig så mycket längre, med kanske hälften grönsaker.

Härom dagen hade hon beställt grönsakssoppa.

En dryg timme för sent (sedan jag ringt och påmint) levererades gårdagens uppvärmda och smaklösa pannbiff med sås, sönderkokt potatis och utan en enda grönsak.

Hon slapp betala.  Tror jag.

Andra dagen såg hon fram emot kalops.

Hem kom en uppvärmd pannbiff …

Tredje dagen skulle det bli fisk.

Ni fattar nog. Det blev inte fisk. Den hade tagit slut så istället kom det en uppvärmd pannbiff.

Då gav den gamla damen upp.

Kan de boende på Åkerhus ge upp och beställa mat någon annanstans ifrån? Om nu maten skulle vara oacceptabelt dålig. Visst vore de värda mat lagad av stjärnkocken Leif Mannerström som i flera år tagit strid för att de gamla ska få bra mat på äldreboenden. All heder åt honom!

– Det som jag verkligen inte kan förstå är hur det kan se så olika ut från boende till boende. Det finns äldreboenden som serverar helt fantastisk mat för samma pengar som de på andra boenden lagar mat för som inte ens går att äta, sa Leif Mannerström i en intervju i Göteborgs-Posten.

Nyligen diskuterades maten för människor som får den genom hemtjänsten i kommunfullmäktige. Diskussionen handlade mest om undernäring bland äldre och vilka regler som ska följas. Men Ann Catrine Fogelgren (L), biträdande kommunalråd, som väckt frågan sa också något om hur maten smakar:

– Jag har varit ute och besökt hemtjänsten i alla tio stadsdelarna, och jag vet vad man tycker om maten bland personalen. Den tillverkas utanför Stockholm, körs ner till Göteborg och sedan distribueras den. Den är smaklös och inte så aptitlig. Ofta krävs det en sallad eller grönsaker till för att näringskraven ska uppfyllas, och det sker sällan att hemtjänsten hinner med det.

När nu Göteborgs Stad whistleblowerfunktion inte anser att dålig mat på äldreboende är en form av maktmissbruk som de behöver ta itu med och politikerna inte ställer krav på att maten de upphandlar ska smaka bra så får vi väl göra något tillsammans: Skriv till Spanaren och berätta hur maten är på äldreboendet närmast dig och vad du anser om maten till de äldre! Kom gärna med goda exempel som kan vara vägledande för dem som serverar mindre god mat!

Skriv till: redaktionen@spanaren.se

Föregående

Göteborgs Stad utreder misstänkt ersättning till Abbas Zarrinpour (S)

Nästa

Gissa själva hur det går med Akademiska Hus