Akademiska Hus AB med säte i Göteborg flyttar delar av huvudkontoret till Stockholm. 

Det erfar Spanaren från flera tillförlitliga källor, men det handlar uppenbarligen inte om någon ändring av bolagsordningen, enligt vilken bolagets huvudkontor och styrelse skall vara placerade i Göteborg.

Spanaren har under några dagar försökt få bolagsledningen att bekräfta uppgifterna.

”En smygförflyttning”

Företagets presskontakt Erik Holmlund svävar på målet då Spanaren ber honom kommentera de tänkta ändringarna, som en av källorna beskriver som ”en smygförflyttning”. Vilket i sin tur indikerar att en radikal förändring kan ske senare.

Akademiska Hus är en av landets största fastighetsförvaltare med ansvar för så gott som samtliga byggnader inom högskolesfären med ett totalt värde på cirka 73 miljarder kronor. Bolaget har därtill en projektportfölj för framtiden värd 16,7 miljarder och redovisar för 2016 ett resultat på drygt 5,1 miljarder kronor.

Kompetent bolagsledning

Anledningen att flytta delar av huvudkontoret antas vara att det skulle vara lättare att rekrytera kompetent personal i Stockholmsområdet. Om man studerar vilka som sitter i bolagets ledning och styrelse så verkar just detta inte vara ett stort problem i det välskötta företaget, vilket för närvarande sannolikt är det statliga bolag som levererar mest vinst till ägaren.

Det är staten som äger 100 procent av aktierna i Akademiska Hus och i tider då andra stora statliga bolag som Vattenfall, LKAB och Post Nord inte levererar en enda krona till ägaren så måste Akademiska Hus betraktas som en pålitlig kassako.

Efter Spanarens publicering meddelar bolagets kommunikationsdirektör Cecilia Nielsen att det inte finns några planer på att flytta huvudkontoret till Stockholm.

Föregående

Människor och mat i skön mix

Nästa

Så blir Göteborg en miljonstad