Framtidssatsningen Sahlgrenska Life i omedelbar anslutning till Sahlgrenska universitetssjukhuset tar alltmer form.

Fast detaljplanearbetet på stadsbyggnadskontoret väntas inte komma igång på allvar förrän längre fram i vår.

Spanaren skrev för en tid sedan att projektet nu hade fått ytterligare en intressent: Akademiska Hus, en av landets största fastighetsägare med ansvar för så gott som samtliga byggnader i högskolevärlden.

Viktiga pusselbitar

Akademiska Hus kunde under de förhandlingarna bidra till projektet med några viktiga pusselbitar: mark, pengar och erfarenhet. Något som uppskattades av de två andra intressenterna, Västfastigheter, VG-regionens eget fastighetsbolag, och sjukhusentreprenören Vitartes.

Sahlgrenska life, visionsbild av interiör. Klicka för att förstora bilden!
Sahlgrenska life, visionsbild av interiör. Klicka för att förstora bilden!

Den som är bekant med Sahlgrenskas situation vet att det börjar bli ganska trångt på sjukhusområdet. Nysatsningen på Sahlgrenska Life kräver t ex att minst en äldre byggnad, gamla Ortopeden, måste rivas för att skapa plats för allt det nya, nu inalles fyra fastigheter. Kanske två, men ödet för den ursprungliga byggnaden Per Dubbshuset är inte avgjort.

När Akademiska Hus trädde in på scenen presenterades en lös skiss på en fjärde byggnad strax sydväst om skyskrapan på 21 våningar som var en del av det vinnande arkitektförslaget. Skissen visade en till synes anspråkslös byggnad med mycket glas i fasaden.

Men nu har det vinnande konsortiet Sweco och Arkitema Architects presenterat ett spännande förslag om hur den fjärde byggnaden skulle kunna se ut innanför allt glas. Skisserna avslöjar svepande, futuristiska linjer med mycket ljus och rymd.

 

Föregående

Tre jätteprojekt som försenades och blev dyrare

Nästa

Privata hyresvärdar upplät tre (!) bostäder för nyanlända göteborgare - kommunen 251