Alice Teodorescu, sedan snart två år chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion, insisterar på att tidningens ledarsida fortfarande är liberal, trots massiv kritik och ifrågasättande av många gamla läsare.

– Vår uttalade agenda är att riva åsiktskorridoren och jag ser mej själv som yttrandefrihetsextremist. Alla åsikter, vad vi än tycker om dom och hur obehagliga dom än är, ska få ventileras så länge det ryms inom den liberala fåran, sa hon vid ett möte i svenska sjömanskyrkan.

Alice Teodorescu
Alice Teodorescu

Teodorescu var inbjuden av Göteborgs-Postens Veteranklubb och möttes av en välkomnande atmosfär bland gamla medarbetare med minnen från de goda tiderna på Polhemsplatsen. Hon riskerade inte några kritiska frågor.

Alice Teodorescu, född 1984, kom från Rumänien som femåring, pluggade hårt och ambitiöst, ville bli diplomat tills hon praktiserade i Köpenhamn och kom på att ”jag är nog inte sådär jättediplomatisk i alla fall”. Hon tycker att hon bevisat saker:

– Att man kan ta sig vart som helst och ändå vara väldigt kvinnlig och att det går att göra en klassresa, även om det tyvärr blir allt svårare.

Kontroversiell

2010 skrev hon sin första debattartikel och efter ledarjobb på Gotlands Allehanda och Barometern i Kalmar värvades hon i mars 2015 till GP. Det var och är kontroversiellt.

– Det värsta är inte anonyma angrepp på nätet, utan vad andra journalister skriver ibland. Jag efterlyser en bättre samtalston och respekt för varandras åsikter.

Som profilerad ledarskribent är Teodorescu eftersökt, inte minst i debattprogram.

– När jag får höra att det är kul med en ung, snygg invandrartjej blir jag arg, säger hon. Jag är inte invandrare, jag är politisk redaktör! Och jag tackar ofta nej, för jag kan inte allt om vad som helst, det medger jag gärna.

Hon säger sig ofta bli stoppad på gatan av vänliga och uppskattande människor överallt i Sverige. Ändå lever hon med skyddad identitet och har personlarm. En så kallad stalker dömdes nyss.

– Det är smått surrealistiskt att vara så älskad och så hatad samtidigt, tyckte hon.

 

Föregående

Nya flygplatsen i Berlin kostsamt byggfiasko

Nästa

En våt filt över utvecklingen i södra skärgården?