På nätet kallar de sig ”Prima Flytt” med kontor i Hisings Backa och filialer i Falkenberg, Jönköping, Halmstad, Alingsås, Skövde och Helsingborg.

De lovar stort:

”Prima Flytt flyttar bohag och företag rikstäckande och i övriga Europa. Vi erbjuder en helhetslösning från planering till utfört uppdrag. I samarbete med kunden utformas en individuell och kostnadseffektiv lösning.”

Allt är bluff.

Allt utom telefonnumret – 070 062 22 19.

På mobilen svarar ”David” som följer ett i branschen känt bedrägligt mönster: Kunder lovas ett lågt pris med rutavdrag men krävs senare på tusentals kronor mer än vad som sagts och något rutavdrag ser de aldrig till. Prima Flytt kräver kontant betalning och uppträder hotfullt om kunden inte vill betala. Gubbarna som bär är rekryterade bland tiggare i Göteborg. ”Företaget” är inte registrerat, betalar ingen skatt, har inga försäkringar och det enda kontor som finns är det ”David” har i fickan.

Spanaren ringde upp ”Prima Flytt”.

Det blev ett något absurt samtal. Så här:

– Prima Flytt, det är David.

– Tjena David, Nygren heter jag. Jag står här vid din adress i Falkenberg men hittar inte ditt kontor.

– Vad heter du?

– Nygren.

– Vad gäller det?

– Jag tänkte träffa dig på kontoret i Falkenberg. Jag ville prata litet affärer.

– Vi har flyttat därifrån.

– Har ni flyttat därifrån?!

– Ja.

– Jaha. Okej. Var finns du nu då?

– Vad gäller det?

– Ja det gäller ju litet flyttgrejer.  Vart har ni flyttat någonstans?

– Vi har flyttat till Varberg.

– Vilken adress där då?

– Jag har inte det i huvudet nu för vi är nyinflyttade, men vad gäller det?

– Ja, det gäller en flytt men jag ville kolla vad ni har för resurser först. Men ni finns alltså inte här utan någonstans i Varberg och du vet inte var?

– Nej.

– Du, när jag inte kunde hitta er här så kollade jag med Skatteverket. De har ingen sån firma registrerad? Är ni nya eller?

– Ja. vi är nystartade.

– Så du har inte registrerat företaget?

– Nej, inte än.

– Det är inte så att du kör svart eller?

– Nej, absolut inte.

– Ja det gör ju inte mig nåt, jag bara undrar, men kan man lita på er då?

– Vi har inte börjat med flytt än. V i har inte börjat köra än så jag vet inte var du har fått det här telefonnumret ifrån.

– Från er hemsida. Där påstår ni att ni är ganska erfarna så jag tänkte titta in till er eftersom jag ändå hade vägen förbi Falkenberg.

– Men var kan du ha hittat oss?  Vi har ingen reklam än, vi har ingen, vi har ingen verksamhet än.

– Jag hittade er på primaflytt punkt se.

– Ja. vi har en hemsida men vi har inte haft en verksamhet än.  Så var har du fått det här ifrån?

– Det står ju på hemsidan säger jag. Det verkar konstigt det här. På er hemsida där står att ni har en enskild firma som är registrerad i Vinberg eller någonstans.

– Visst men var har du hämtat den här hemsidan någonstans?

– På nätet.

– Vart någonstans? För man ser inte det…

– Primaflytt.se

– Ja, jag förstår det men vi har inte någon reklam eller så ingen verksamhet än.

– Om man nu googlar på ”flytt” och ”Falkenberg” så hittar man er.

– Nej, det stämmer inte!

– Jo! Det är ju det jag har gjort. Är det du som äger företaget eller?

– Nej.

– Vem är det som äger det då?

– Jag vet inte.

– Vet du inte!?

– Nej.

– Men du svarar ju i telefon!

– Ja, du har inte ringt till någon firma. Du har ringt till en privatperson.

– Då använder de ditt telefonnummer och du svarar med deras firmanamn!? Vad heter du mer än David?

– Nej, jag heter inte David.

– Du svarade med det namnet när jag ringde, ”Prima Flytt, David”.

– Nej Daniel, sa jag. Inte David.

– Vad heter du mer då?

(”David” lägger på luren)

I somras (den 9 juni 2016) lade ”David” upp en annons på Blocket:

”Vi är en flyttfirma som utför alla typer av flytt. Många års erfarenhet och är flexibla. Vi är trevliga och serviceinriktade. Företaget innehar F-skattebevis och trafiktillstånd. Vi utför din flyttning med säkerhet, bra kvalité och inklusive försäkring. Prisförslag: Ring David 0700622219 Vill ni ha fast pris så kommer vi överens, vi erbjuder er helt gratis hembesök för värdering. Vid frågor och funderingar, tveka inte att höra av er. Vi gör vårat bästa efter kundens önskemål. INGET JOBB ÄR FÖR LITET ELLER FÖR STORT FÖR OSS. Behöver du hjälp med flytt eller packning tveka inte att höra av dig. Vi utför tjänsterna i hela Sverige… ”

På hemsidan anges olika kontorsadresser som i något fall går till en obebyggd tomt, i andra till adresser där det finns en hamburgerrestaurang eller något företag som är ensamt om adressen.  På adressen i Hisings Backa (som skulle utgöra något sorts huvudkontor) ligger Humlans Minilager. På företaget har ingen hört talas om Prima Flytt.

– Men vi hyr ju ut lager så någon bakom Prima Flytt kan ju ha hyrt ett lager men i så fall i annat namn, säger en representant för företaget som är det enda på uppgiven adress.

Liknar annat skojarföretag

I det mesta följer agerandet samma mönster som Göteborgs flyttbyrå, ett skojarföretag med säte i Kungsbacka som försattes i konkurs vid Varbergs tingsrätt i februari 2016 efter att bland andra Göteborgs-Posten avslöjat företagets skojarverksamhet. Vid konkursutbrottet var några bröder i Borås ansvariga för verksamheten.

Konkursförvaltaren skriver i förvaltarberättelsen:

”Bolaget har inte haft någon kontorslokal. Bolaget har marknadsfört sig genom olika hemsidor. På en av dessa – gbgflytt.se – har Bolaget uppgett att Bolaget bedriver verksamhet i Göteborg, Alingsås, Varberg, Borås, Jönköping. Ett till synes fast telefonnummer angavs på hemsidan till respektive ort….”

”Efter konkursutbrottet har förvaltningen fått åtskilliga telefonsamtal och mejl från Bolagets kunder som uppgett att Bolaget – utan tillåtelse – beslagtagit deras möbler och bohag varefter uppgivna företrädare för Bolaget, i åtskilliga fall ’Gabriel’ krävt kunderna på ytterligare betalning än vad som tidigare överenskommits… ”

Skillnaden mellan Göteborgs flyttbyrå AB och Prima Flytt är bara att Göteborgs flyttbyrå fanns registrerat som aktiebolag. Bolaget kunde därmed sättas upp på svarta listan och de ansvariga styrelseledamöterna ställas till svars. Samt att Prima Flytt inte orkat fejka några fasta telefonnummer till de fejkade kontoren utan nöjt sig med samma mobiltelefon till samtliga.

”Prima Flytt” kör alltså kolsvart.

– Inga anmälningar mot företaget Prima Flytt har ännu kommit in, skriver inspektör Agneta Josefsson hos Hisingspolisen i ett mejl till Spanaren.

Detsamma uppger Konsument Göteborg.

Har du stött på företaget eller vet mer: Mejla redaktionen@spanaren.se

Nästa vecka: Så lurades de av ”Prima Flytt”

Föregående

En supermamma klarar tuffaste programmet

Nästa

Miljonböter hotar staden för myglet med Göteborg & Co