Lidköpings brottare jublade vilt inför hemmapubliken efter att ha vunnit lag-SM, även kallat Fyrstads. En av guldmedaljörerna var inte ens kvar i lokalen – kanske var just han den verklige hjälten?

Lidköpings AS vann genom att avstå från att vinna en match och istället lämna så kallad walk over. Det ville inte 98-kilosmannen Khazmat Girikhanov vara med om. Han var inte skadad.

– Han sa att ”jag vill brottas”, sedan försvann han, rapporterade LAS lagledare Lars Malmkvist.

Bakgrunden var att tre lag skulle hamna på samma poängantal, fyra. I det läget skulle ett av dem plockas bort på grundval av minst antal segrar med 5-0, det vill säga vinster på fall eller walk over. Utan 5-0 vinster i den sista lagmatchen för Sparta skulle dessa hamna trea och sorteras bort från möjligheten till slutseger. Med en 5-0 vinst för Sparta skulle man ta sig förbi Örgryte, men framförallt skulle det gynna Lidköping genom att istället ÖIS sorterades bort.

Khazmat Girikanov från LAS i rött och Anton Eurén från ÖIS i blått. LAS gjorde sig kvitt ÖIS genom att lämna walkover. Foto: Thomas Svensson
Khazmat Girikanov från LAS i rött och Anton Eurén från ÖIS i blått. LAS gjorde sig kvitt ÖIS genom att lämna walkover. Foto: Thomas Svensson

Hemmaklubben ledde så stort att det var klart att laget skulle besegra Sparta. Med normala resultat i fortsättningen skulle det stå mellan LAS och Örgryte och ÖIS hade vunnit inbördes mötet.

I det läget skulle ÖIS vinna Fyrstads, LAS bli tvåa och Sparta åka ur.

LAS ville alltså bli av med göteborgarna och behövde därför skänka bort en seger till Sparta. Så skedde. Örgryte degraderades.

ÖIS-tränaren Zigmunds Jansons ringde upp brottaren som inte fick ställa upp. Girikhanov kommer från Tjetjenien, Jansons från Lettland och båda talar ryska.

– Jag ville få bekräftat ryktet om att han inte backade ur frivilligt, säger ”Zigge” till Spanaren. Girikhanov berättade för mej att han först fått order att låtsas vara skadad, sedan fått veta att han inte skulle upp på mattan alls. Han hade sagt att ”jag är inte fostrad så, jag lämnar inte w.o.” Sedan lämnade han in sin brottartrikå och klubboverallen. Han ville inte vara osportslig och åkte därifrån.

Girikhanov har vunnit två svenska mästerskap, men i fri stil, inte grekisk-romersk som det handlar om i Fyrstads. Nu lämnade han medaljceremonin bakom sig och frågan är väl om han  någonsin får någon medalj.

En annan fråga är om Lidköping får behålla segern. Örgryte har protesterat till Svenska Brottningsförbundet. I första hand vill man att LAS diskvalificeras, vilket i så fall innebär att Sparta får segern, i andra hand att sista 98-kilosmatchen stryks, vilket gör ÖIS till mästare.

En lucka i reglerna var grunden till att det den har gången lönade sig att förlora en match. Vi kan nog räkna med att reglerna görs om till nästa gång.

– Vi måste helt klart se över reglerna, säger Svenska Brottningsförbundets vice ordförande Jan Kårström.

En gång för länge sedan, 1956, inträffade ett liknande fall. Svensken Edvin Vesterby gick en avgörande brottningsmatch mot en ryss vid olympiska spelen i Melbourne. Vann Vesterby skulle han ta guld, men han hamnade i ointagligt underläge tidigt i matchen. Då fick han order av svenske landslagstränaren att lägga sig på rygg. Det förändrade den dåvarande prickbelastningen mellan tre konkurrenter och Vesterby tog silver istället för brons, som han fått vid poängförlust.

Sedan dess har reglerna ändrats i individuella turneringar, med Vesterbys medvetna fallförlust innebar att brottningssporten hånades i flera decennier.

Nu upprepar sig historien.

Föregående

"Det behövs bättre ordning i hemtjänsten"

Nästa

Stängningen av Röhsska väcker ilska och förvåning