Köerna ringlade långa till Sportförlagets signeringsbord på Bokmässan i Göteborg på lördagen.

Vem i trion där framme som drog mest folk till bordet kan vi bara gissa – Bert Karlsson satt på ena sidan, Hasse Andersson på andra och i mitten Ingemar Stenmark.

Anledningen var att både Bert och Ingemar lanserade nya böcker. Andersson är författare till boken om Stenmark.

De köande hade just ”Stenis” bok under armen i sin långa väntan fram till bordet – ändå var Stenmark den här gången bara tvåa. Han fick stryk med nästan en månad!

Ingemars gamle vän, DN- och GP-journalisten Ulf Stenberg, hann nämligen före med ”Ingemar Stenmark: mer än bara åk” som kom ut i slutet av augusti, inte finns med på Bokmässan, men har sålt mera än 2 000 exemplar redan och en andra upplaga är på väg.

Ännu en bok

Bakgrunden är pikant. Stenberg, som bevakat hela Ingemars karriär, påpekade i ett tidigt skede att han inte ville att alpinkungen själv skulle medverka och lät Stenmark läsa manus när det var klart.

Stenberg hade ingen tanke på att det skulle komma en bok i Stenmarks namn och brydde sig inte ens om att ställa frågan. Med kännedom om Ingemar trodde han att Stenmark aldrig skulle medverka i en bok om sig själv. Det tyckte han hade varit mera överraskande än Tärnabysonens uppseendeväckande deltagande i ”Let’s dance”.

Men: Ett halvår efter att de båda träffats vid en lunch fick Stenberg veta att det skulle bli en Stenmarkbok, om än inte skriven av honom själv.

Stenbergs förläggare, Bertil Ekerlid, fick bråttom.

– Vi hade tänkt ge ut boken efter Bokmässan, men lyckades bli klara för några veckor sedan, berättar Ekerlid för Spanaren, och den har sålt riktigt bra.

Spanaren misstänker att den som gillar att läsa har mest behållning av Stenbergs bok. Vill man mest titta på bilder duger den andra gott.

Föregående

Skrivelse om gynekologi belagd med sekretess

Nästa

Vad har gamle justitieministern på sig?