Först var Julia, som blir fyra månader nästa vecka, lite frågande. Sedan blev hon arg.

– Hon var sur när jag kom tillbaka och ammade igen, berättar mamma Eva, som hade varit borta sådär nio timmar – för att bli världsmästare.

Eva Nyström från Mölndal är en av världens bästa multisportare med så många medaljer från VM och EM att hon själv inte kan hålla reda på dem. I söndags vann hon ”ÖtillÖ”, en så kallad swimrun i mixedklassen. Det finns inget internationellt förbund, så det där med världsmästerskap är inte officiellt, men klart är att ingen tävling i världen håller högre standard.

Sträckan mätte 75 kilometer, en mil skulle simmas i öppet vatten och resten löpas över 26 öar i Stockholms skärgård, med mål på Utö. 120 lag med två personer i varje fick vara med, 600 andra lag stod på väntelista.

– Vi anmälde oss i början av året och visste inte om jag skulle kunna starta, säger Eva till Spanaren, men jag tävlade två månader efter att ha fött Julia och det gick bra.

Pappa Martin Flinta kunde dock inte vara med. Han befinner sig i Kina för ett etapplopp i multisport-VM. Eva hittade en ny partner i Adriel Young, australiensare som bor i Mölnlycke. Paret kom i mål på 8 timmar och 49 minuter, snabbast av alla i mixedklassen och besegrat bara av sju rena herrlag.

Nu är Eva och Julia hemma i Mölndal på nytt. Lilltjejens storebror Simon, 5 år, har väntat. Barnen får räkna med att mamma ger sig iväg igen.

– En dag efter att Martin kommit hem från Kina, den 1 oktober, är vi anmälda till tävlingen på Koster, berättar Eva.

Kompisar och föräldrar är beredda på nya uppdrag som barnvakter.

Föregående

Rapport: Tänk i nya banor och gör annorlunda

Nästa

Mycket ont om lämpliga tidningsägare