När 22-åriga Jenny Rissveds, yngsta deltagaren av alla, vann det olympiska mountainbikeloppet i lördags fick hon snabbt en plats i alla idrottsintresserade svenskars hjärtan. Dagen efter tog Emilia Fahlin sin största seger någonsin i Vårgårda World Tour. Nu hoppas Vårgårda CK få se båda i sina tävlingar nästa säsong – det skulle garantera ännu större publiksuccé än hittills.

Emilia Fahlin vinner Vårgårda World Tour. Foto: Christer Hedberg
Emilia Fahlin vinner Vårgårda World Tour. Foto: Christer Hedberg

– Vi vet att Jenny gillar Vårgårda, säger tävlingsledaren Hans Jönsson och vi ska göra vad vi kan för att få hit henne både i vår egen mountainbiketävling på våren och i World Tour senare.

World Tour-veckan började med en motgång för arrangörerna. Efter sin olympiska silvermedalj valde storstjärnan Emma Johansson att tacka nej till klubben som gjort mest av alla för svensk damcykel och istället turista i Rio de Janeiro.

På lördagen vann Rissveds OS och det var ett stort samtalsämne under söndagens World Tour, direktsänd i massor av länder på söndag. Och som kronan på verket vann Emilia Fahlin loppet, som andra svenska någonsin efter Susanne Ljungskog.

Kombinerade med landsväg

Jenny Rissveds har själv öppnat för att kombinera det hon är bäst på, mountainbike, med att tävla på landsväg.

– Jag kombinerade landsväg och mountainbike tills jag var 17 år och var med i juniorlandslaget där. Jag tränar landsväg och tycker det är kul. Men just nu fokuserar jag på mountainbike. Så får vi se vad som händer i framtiden. Jag är sugen på att testa triathlon, landsväg… lite allt möjligt, har hon sagt till Sportbladet.
Just Vårgårda har betytt något speciellt för henne. Där har hon tre år i rad tävlat och vunnit vårens tävling, som ingår i det officiella internationella programmet. I år innebar hennes seger bland annat att hon säkrade en plats för Sverige i OS – och alla vet vad hon gjorde av den chansen.

– Jag vill inte säga att hon står i tacksamhetsskuld till oss, men något åt det hållet kanske hon känner…, säger Hans Jönsson med ett leende.

Vårgårda CK har en förhoppning om att skriva ett treårigt tv-avtal med SVT efter framgångarna och internationella cykelförbundet, UCI, planerar en sammanhållen sektion i norra Europa av sin World Tour, med Vårgårdas lopp som en ingrediens mellan ett etapplopp i Polen och ett annat i Norge. Det skulle garantera närvaro av hela världseliten och stort tv-intresse.

 

Föregående

Nyanlända får bo på camping - för 20 miljoner

Nästa

Kan ta ett år att behandla överklagandena