Bilder: Per Wissing
Bilder: Per Wissing

Bakom fritidsgården ”Ungdoms Hus 1200 m2” vid Frölunda torg hoppar massor av barn och ungdomar omkring, har kul med basketboll, taekwondo, fotboll och parkour. Det kallas Frölunda Street Games och fyra idrottsklubbar står bakom detta ambitiösa försök med sikte på bland annat folkhälsa.

– Det är svårt att tänka sig ett bättre ställe för integration, tycker Sean Mian, en av ledarna.

– Här kommer barn från välbärgade områden som Askim, Hovås och Kullavik. Dom blandas med nya kompisar från låglönegrupper och med ensamstående föräldrar. I den lekfulla träningen är det ingen skillnad.

Allt är gratis

Efter ett initiativ från bland annat Västra Frölunda fotbolls klubbchef Erkan Saglik startade allt förra sommaren. Då kom 310 unika besökare under de två veckorna.

Klicka på bilden för att förstora den!
Klicka på bilden för att förstora den!

– Nu har vi slagit den siffran med drygt 100 och ändå återstår fyra dagar, berättar Sean Mian.

Allt är gratis för deltagarna och mellanmål, synbarligen uppskattat, ingår. Två ledare från var och en av de fyra föreningarna avlönas med kommunala pengar och sponsorer står för resten av kostnaderna.

Frölunda fotboll och Högsbo Basket är gamla föreningar, Frölunda Taekwondo och Mov3 är yngre, men inte mindre lockande.

Hoppa utan att slå sig

– Vi fick nya medlemmar genom det här redan förra året och nu blir det flera, säger Oliver Nordin, tränare i parkour, en gren som kan liknas vid hinderbana med volter och liknande, men också med stilbedömning. Av Spanarens besök att döma är det kul att hoppa hur man vill utan att behöva slå sig.

Deltagare från 8 till 18 år är välkomna.

Klicka på bilden för att förstora den!
Klicka på bilden för att förstora den!

– Men det har kommit yngre också, till och med fyraåringar som följer med äldre syskon, fortsätter Sean Mian. Alla är välkomna. Varje förening vill förstås presentera sin verksamhet, det finns en baktanke med det.

Föregående

Riksrevisorerna sitter kvar på grund av "svenska värderingar"?

Nästa

Göteborg Stad gör sig av med sju av elva vänner