Spanaren har tidigare beskrivit Vårgårdas betydelse för utvecklingen av kvinnlig cykelsport. Nu kommer en ny bekräftelse – Vårgårdas World Tour direktsänds via Eurosport till 69 länder i Europa, Australien och Sydostasien den 21 augusti. Det innebär, åtminstone teoretiskt, att 300 miljoner människor får lära sig var Horla, Kvinnestad och andra mer eller mindre kända orter längs vägen ligger.

– Jag vågar knappt tro det är sant, säger tävlingsledaren i Vårgårda Cykelklubb, Hans Jönsson, till Spanaren efter att förhandlingarna gått i lås. Det här betyder oerhört mycket för oss och hela cykel-Sverige.

Det blir första gången någonsin som Eurosport sänder en damtävling live utan att det finns någon anknytning till en herrtävling.

Vårgårda CK ser det som en investering för framtiden när man tar på sig produktionskostnaden för tv-sändningen, närmare en miljon kronor. Sponsorer och kommunen står för finansieringen. SVT sänder och  betalar för den rätten, men inte så mycket som det kostar. Däremot tar Vårgårda in pengarna om andra vill sända, som till exempel nederländska NOS, vars intresse nu säkert stiger efter att Anna van der Breggen, Nederländerna, just vunnit det olympiska linjeloppet före Emma Johansson, den svenska storstjärnan.

Alla de bästa proffslagen kommer till Vårgårda och kör dessutom en lagtempotävling två dagar före det stora World Tour-loppet.

Föregående

En linbana stressas fram till Göteborgs 400-årsjubileum

Nästa

Riksrevisorerna sitter kvar på grund av "svenska värderingar"?