Klas Johansson sitter, så att säga, på två cyklar, även ombara en syns på bilden. Foto: Willy Berglund
Klas Johansson sitter, så att säga, på två cyklar, även om bara en syns på bilden. Foto: Willy Berglund

Han blev en gång svensk mästare på cykel, men 23 år senare är göteborgaren Klas Johansson mest uppmärksammad som mekaniker.

Den här veckan servar han världsstjärnan Emma Johansson och likaledes OS-uttagna Emilia Fahlin i svenska mästerskapen. Klas hinner faktiskt vara tränare för Emilia också. Han fortsätter nästan direkt till treveckorstävlingen Tour de France med sydafrikanska laget Dimension Data och reser vidare till olympiska spelen i Rio de Janeiro.

Han kommer till Brasilien för två lag – Norges herrar och Sveriges damer.

– I det här jobbet får man vara beredd på att arbeta mycket, men den här gången blir det nog lite extra, anförtror han Spanaren. Fast det är rätt skoj, ändå…

Ingen avundsjuka

Att han tar hand om de norska herrcyklisternas utrustning beror inte på att norska cykelförbundet har en svensk sportchef, Hans Falk, utan mera på gammal vänskap med Stig Kristiansen, landslagstränaren.

– Vi har tävlat ihop och jag har inte märkt någon avundsjuka trots att Norge har flera bra egna mekaniker, fortsätter Klas.

Den ende norske cyklist som är uttagen än så länge är Edvald Boasson Hagen, som lämpligt nog kör Tour de France med Dimension Data, där Klas är anställd.

– Jag tar hand om hans grejer när vi är färdiga i Frankrike och tar med dom till OS, konstaterar Klas.

Klas Johansson kom aldrig till olympiska spelen som aktiv. Senare har han varit med i Aten 2004, Beijing 2008 och London 2012.

– Det har inte varit några turistresor och det blir det inte nu heller. Jag räknar inte med att kunna se någon annan idrott än cykel, det har jag aldrig gjort tidigare, men min egen sport är ju inte det sämsta!

Största problemet är kanske att hålla reda vad han ska ha på sig? Norsk utrustning ena dagen, svensk  nästa..?

Föregående

Kustbevakningen tvingas flytta från Göteborg?

Nästa

Största tävlingen på Ullevi