Göteborgs konstnärer oroar sig för höjda ateljéhyror i kommunala fastigheter.

Det kommunägda fastighetsbolaget Higab ”håller på att chockhöja hyrorna för sina lokaler på Sockerbruket”, skriver Ateljéföreningen Klippan i ett brev till kommunalrådet Mariya Voyvodova, ordförande i kulturnämnden.  

”Higab som också är på väg att ta över Konstepidemin är Göteborgs överlägset största hyresvärd när det gäller konstnärsateljéer”, skriver föreningen och menar att Higab genom sitt  ”aggressiva vinstdrivande” påverkar villkoren för konsten i Göteborg ”direkt negativt”.

”Vi från Ateljéföreningen Klippan har en höjning på 38 procent att vänta. På individuell nivå innebär det en genomsnittlig höjning från 2 700  till 3 700 kronor  per person i månaden. Medelinkomsten för konstnärer ligger på 13 500 kronor per månad. Ateljébidraget är i dagsläget en droppe i havet och långt mindre än höjningen som Higab kommer att införa.”

”Det är på tiden att Göteborgs Stad undersöker om det kan finnas långsiktig hållbara lösningar för skapandet av nya ateljéhus där vi tillsammans, kommunen och konstnärer, kan trygga ett sunt Konst- och Kulturliv för Göteborgarna.”

Föregående

Lärare på Polhemsgymnasiet: "Vi hinner inte med jobbet!"

Nästa

Enorm renovering - men hur dyrt blir det för hyresgästerna?