Tjörn är kanske inte i första hand känt som ett centrum för vintersport, men har nu fått en landslagsman i längdåkning på skidor.

På måndag kan Alfred Buskqvist, 19 år, göra debut i junior-VM med svenska landslaget.

– VM börjar med sprint och det hoppas jag verkligen få vara med om, även om vi inte får veta vilka av oss som åker förrän dagen före, säger Alfred till Spanaren.

Alfred Buskqvist - fick pussla ständigt för att kunna träna
Alfred Buskqvist – fick pussla ständigt för att kunna träna

Alfred Buskqvist tävlar för göteborgska IK Stern, en klubb fylld av entusiastiska skidåkare. Där vill ingen kännas vid dåliga vintrar, sådana har aldrig varit något hinder för göteborgsgänget, som i decennier utgjort en av de allra största klubbarna i Vasaloppet då det gäller antalet deltagare.

Naturligt med skidor

På elitsidan har det, av naturliga skäl, varit tunnare. Men Anders Buskqvist (jodå, pappa till Alfred) var länge en av de västsvenska profilerna och Alfreds mamma Annika hade också framgångar, även om hon mest satsade på orientering.

– Det var naturligt för mej att åka skidor, fortsätter Alfred, men jag spelade också fotboll för Rönnängs FF och Skärhamn och orienterade för Stenungsunds OK.

Liksom för alla andra göteborgare som vill träna skidor så blev det ett evigt pusslande. Stugan i Värmland var en bra utgångspunkt, men det blev några mil också i Landvetter och Borås. Ett annorlunda träningsspår fanns på Heden, där isskrapet från bandybanan gav underlag till och med för tävlingar. Visste Gais bandygäng att de hjälpte en helt annan sport?

– Det var tacksamt, men jag blev i alla fall inte Gaisare. Jag är fortfarande Öisare, skrattar Alfred.

Näst bäst i skiathlon

I och med flytten till riksskidgymnasiet i Mora, där han nu går fjärde och sista året, var snöbristen inte längre något problem. Alfred började utvecklas på allvar.

– Det kan vara bra att inte vara tidigt utvecklad som skidåkare, funderar han, för jag har aldrig haft problem med att vara bra tidigt och sedan få se hur många andra kommer ifatt.

Främsta meriten den här säsongen är en tredjeplats i ”Guldbyn” Åsarnas bidrag till Scandic Cup. Vid årets svenska mästerskap för seniorer blev han 25:e man och näst bäste junior i skiathlon, där halva loppet körs i klassisk och andra halvan i fri stil. Alfred är lite missbelåten för att den grenen strukits i junior-VM på grund av snöbrist och åtskilliga plusgrader i rumänska JVM-orten Cheile Gradistei.

– Men jag gillar skatesprint (fri stil) och klassisk distans också, så jag hoppas få vara med någonstans i alla fall, säger Alfred.

Föregående

Eventuell dom mot GothNet och TeliaSonera dröjer två år

Nästa

Åtta chefer medietränades hel dag