SAHLGRENSKA SJUKHUSET ska spara 200 miljoner kronor nästa år. Och cirka 200 anställda ska bort. Orsak: Dålig budget.

Nu är frågan vilka tjänster som drabbas. Blir det folk som tar hand om patienterna eller blir det pappersvändare i ständiga möten?

Ta en titt på grafiken. Den avslöjar tio nivåer från folkets valda ombud till själva vården, där väljaren/medborgaren/skattebetalaren dyker upp som patient.

 

Vårdpyramiden. Klicka på grafiken för att förstora!
Vårdpyramiden. Klicka på grafiken för att förstora!

Överst sitter 149 folkvalda i Västra Götalands regionfullmäktige. Närmast därunder har vi 15 heltidsanställda politiker i regionstyrelsen samt ersättare för dessa.

(Regionen är ett annat namn på landstinget här i Västra Götaland).

PÅ TRAPPSTEGEN vimlar det av tjänstemän fullt upptagna med att vända papper och sitta i många, långa, mycket välbesökta möten. Där staplas också en hel del onödiga arbetsuppgifter.

Tror någon att varje tjänsteman är oumbärlig för att vården ska fungera?

Vida känd är den tröghet med vilken vården flyter fram. Och den slapphet i administration som syns även utifrån.

Den ofta nämnda Parkinsons lag formuleras vanligen så här: ”En arbetsuppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet”.

Det är även bekant att ju mer en organisation växer, desto fler tjänstemän tillsätts utan att nyttan av detta ifrågasätts. Ingen anstränger sig ordentligt för att tänka.

OM NU SAHLGRENSKA måste plocka bort 200 miljoner nästa år, var kan man skrapa bort pengarna? Det talas bland annat om 28 vårdplatser.  Alltså tänker man sig att minska antalet sjuksköterskor och kanske också dra in läkartjänster.

Patienterna drabbas därmed ännu hårdare än hittills.

Byråkratin är urstark och vet hur den försvarar sig själv mot nedskärningar.  Högt arvoderade politiker hålls på plats. De får nöja sig med att bolla med miljoner och skryta med att vilja mer än sina motståndare.

Kan vi hoppas att höga ansvariga förmår sätta skalpellen i den övertunga administrationen och operera bort onödiga kostnader där?

Hoppas kan man alltid. Men lita på? Nej.

Läs också: ”Årets ledare” sparkar hundratals från Sahlgrenska

Föregående

"Årets ledare" sparkar hundratals från Sahlgrenska

Nästa

Så medietränar kommunen sina direktörer