Suldan Hassan, 17 år och redan i svenska landslaget. Bilder: JOAKIM ROOS Klicka på bilderna för att förstora!
Suldan Hassan, 17 år och redan i svenska landslaget.
Bilder: JOAKIM ROOS
Klicka på bilderna för att förstora!

”Curres running team” är Utby IK:s löparsatsning där en stor del av gruppen har värvats bland invandrare. De flesta är somalier och fyra nyanlända irakier har just anslutit sig.

De som kommit längst springer Europamästerskapet i terräng för Sverige nästa vecka.

– Jag hade spelat lite fotboll förut men aldrig hållit på med löpning, berättar 17-årige Suldan Hassan. En lärare tyckte jag skulle börja med friidrott och så fick jag tips om Curre.

Curt-Roland Ljung, välkänd tränare i Utby och tävlingsföreningen Ullevi, hade två syften när han kontaktade Somaliska föreningen i Angered för två och ett halvt år sedan. Dels letade han löpare, som kunde bli något, dels ville han göra en samhällsinsats genom att hjälpa ungdomar in i idrotten och därmed Sverige.

– Först kom två killar, minns han, men när vi hade en samling i Angeredshallen kom 53 stycken. Alla fortsatte inte, förstås, och det är precis samma sak med svenska ungdomar.

Uttagna till EM

Suldan Hassan tände direkt. Ingen i familjen, som bestod av mor, far och fem syskon, hade idrottat innan de kom till Sverige.

– Nu tycker dom det är kul att jag håller på, löpning är den enda idrott dom vet något om.

Suldan och Mohamed Mohamoud är uttagna till 19-årstävlingen i EM trots att de bara är 17 respektive 18 år. Som landslagslöpare är de inspiration för hela gruppen.

På språng mot framgångarna. Utby IK:s stora löpargrupp tar fart i Friidrottens Hus.
På språng mot framgångarna. Utby IK:s stora löpargrupp tar fart i Friidrottens Hus.

– Många av oss har inställningen att vi verkligen vill lyckas, säger Suldan. Jag märker att det är lättare i livet om man har lite ordning, det har definitivt blivit bättre för mej på många sätt, både i skolan (friidrottsgymnasiet Katrinelund) och när det gäller synen på vad som är viktigt.

– Jag tror att om tre till fem år, då har många i den här gruppen slagit igenom på hög nivå.

Klubben betalar skor

Själv satsar Suldan Hassan mest på banlöpning, från 1 500 meter och uppåt. Han längtar till att kunna få ta på sig spikskorna.

Sådana fotbeklädnader kostar ungefär 1 500 kronor och är ingenting som står högst upp på priolistan för en invandrarfamilj med begränsade resurser.

Fr v Mohamed Mohamoud, Hussien Ibrahim och Suldan Hassan förbereder sig för tävling. Tränaren Curre Ljung ser redan nöjd ut.
Fr v Mohamed Mohamoud, Hussien Ibrahim och Suldan Hassan förbereder sig för tävling. Tränaren Curre Ljung ser redan nöjd ut.

Så när det är dags för tävling betalar Utby IK nya skor för den som inte har råd. Och den som tidigt visat tillräckligt intresse för träningen får en ny, fin och grönvit overall med ”Ullevi friidrott” på ryggen.

Dessutom får löparna årskort på Friidrottens Hus (1 800 kronor) och möjlighet att resa med till träningsläger i Spanien till starkt subventionerat pris. Göteborgs Friidrottsförbund bidrar med ”integrationspengar”.

– Vi märker att andra lockas till oss när de ser vad Suldan får vara med om, konstaterar Curt-Roland Ljung. Men löparna har stort eget ansvar, det måste finnas egen drivkraft.

Duktiga på svenska

När nyrekryteringen i invandrargrupper inleddes fanns förstås redan löpare i Utby IK. En av dem var Joel Zackrisson:

Markus Waerme växlar till Abdirahman Ali i den göteborgska terrängserien.
Markus Waerme växlar till Abdirahman Ali i den göteborgska terrängserien.

– Jag och två till höll på, men när dom nya kom blev träningen mera konkurrensbaserad och därmed roligare. Jag har helt klart utvecklats själv av att det kommit så många nya. Och det är roligt att följa deras språkutveckling. Det tog ett halvår, sedan var dom duktiga på svenska. Och allihop är talangfulla löpare.

Hela tiden händer det något nytt. Hassan Husein, till exempel, är så ny i Sverige att han inte ens fått personnummer.

– Jag kom för elva månader sedan, men har bara tränat i två, berättar han. Jag vill också bli bra!

 

 

 

Föregående

Lavinartad ökning - Göteborg har flest kommunikatörer i Sverige

Nästa

Därför får skolbarnen inte smör på mackorna i bamba