Det kom ett brev till kommunen, Göteborgs Stad som den heter numera. Brevet kom från klass 4 B i Brudbergsskolan i Hisings Backa och är inskrivet i stadsledningskontorets diarium 2015-10-29, ordning och reda.

I brevet begär skolbarnen att få slippa breda matfett som innehåller palmolja på mackorna i bamba.

I praktiken skulle man då få byta till riktigt smör eller en bredbar matfettsblandning med smör som huvudingrediens, numera vanligtvis med en halt på 75 % huvudsakligen mättat fett och resten rapsolja. I smör är fetthalten ca 82 %, varav merparten är mättat fett.

”Palmodling förstör miljön”

Barnens brev.
Barnens brev.

Så här löd brevet, skrivet med prydlig 10-11-åringsstil:

”Göteborg 22/10 2015

Till Göteborgs stad.

Vi i klass 4 på Brudbergsskolan har pratat om hur palmolja påverkar skogen bl a i Afrika och Asien. Man bränner ner regnskogen för att kunna odla palmer. Vi vet att skogen och miljön förstörs av dessa odlingar. Djuren och människorna blir lidande överallt. I dag upptäckte vi att smöret i bamba innehåller palmolja. Vi vill att man byter ut smöret och att man förbjuder användningen av liknande ämnen i skolorna och i alla matsalar.

Ps. VI BRYR OSS!

Klass 4 B

Brudbergsskolan

Heidenstams gata 2,

422 47 Hisings Backa.”

Inte enbart en begäran om att få matfett utan palmolja på mackorna i bamba alltså utan även en praktisk övning i vardagsdemokrati…

Vad hände sedan?

Så, hur gick det med barnens önskemål? Har det hänt något som stillar deras oro för att regnskogarna skövlas på flera håll i världen? Det är alltså inte smaken de vänder sig mot utan bruket av palmolja…

Spanaren skickade frågan vidare till Ola Hall, köksmästare i skolans matsal.

Så här svarade han i ett mail:

”Hej Tord!

Jag känner till deras tankar kring palmolja. Att palmolja leder till skövling med allt vad det innebär är förstås ingen nyhet och eleverna på skolan har sett att palmolja finns som ingrediens i vårt bordsmargarin (Flora). Jag förstod till fullo deras oro och blev glad över deras engagemang. Naturligtvis har jag varit i kontakt med eleverna och förklarat varför vi använder det bordsmargarin vi gör.

Saken är den att all palmolja inte leder till skövling och andra allvarliga miljöpåfrestningar. Den palmolja som finns i Flora är miljöcertifierad genom RSPO (Round table of sustainable Palm Oil) och Green Palm. Den är också hundra procent spårbar.

Anledningen till att vi inte byter ut margarinet mot en produkt som inte innehåller palmolja, t ex smör eller Bregott, är för att vi följer Livsmedelsverkets riktlinjer som säger att vi ska servera ett bordsfett med en fettprocent på högst 40 % och i den kategorin finns det bara produkter som innehåller palmolja.

Själv har jag ett stort miljöengagemang och vet att intresset för klimat, hållbarhet och miljö är stort ute i köken. Ca 50 % av alla livsmedel som köps in till köken i vårt område är ekologiska vilket är klart högre än målen från politiskt håll. Så vi kämpar hårt för att minska vår miljöpåverkan.

Hör av dig om du har fler frågor!

Vänliga hälsningar
Ola Hall
Köksmästare Backa/Brunnsbo
Måltid & Fastighetsservice”

Spanaren tackar Ola Hall för denna inblick i några skolors på Hisingen miljöarbete med fokus på maten.

Omtvistad rekommendation

Den egentliga orsaken till att skolbarnen erbjuds en matfettsblandning med högst 40 % fett är alltså Livsmedelsverkets rekommendation. En sökning på Internet och verkets hemsida visar att rekommendationen är långt ifrån oomtvistad.

Spanaren är inte hundraprocentigt påläst i ämnet fett men tycker sig ändå ha märkt, att forskningsläget delvis har svängt på senare år. Fler och fler forskare överger teorin om att animaliskt fett, mättat fett alltså, skulle vara skadligt för hälsan.

Därtill har många konstaterat, att fettexplosionen i USA t ex till största delen beror på överkonsumtion och missbruk av kolhydrater.

När Livsmedelsverket vid ett tillfälle fick frågan vad experterna anser om modersmjölk blev svaret, att den är ”ett alldeles utmärkt livsmedel”.

Då skall man veta, att det fett som finns i bröstmjölk är nästan uteslutande animaliskt, mättat…

Föregående

Med lätta steg mot en framtid som svensk

Nästa

Kyllikki – en barnbok som ska få förstöras