Moderaterna Birgitta Simonsson och Maria Rydén vill sätta stopp för försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldrecentrum.

De menar att försöket kostar för mycket. 

Det är stadsdelsnämnden Västra Hisingen som ålagts betala de åtta miljoner som det kommer att kosta under 2016.

”Västra Hisingen liksom staden i övrigt står inför omfattande och ökande kostnader och det är därför inte förenligt med ekonomiskt ansvarstagande att fortsätta projekt. Det är inte heller förenligt med stadens principer att använda pengar från nämndens egna kapital till fortsatt drift av verksamhet för ett helt budgetår”, skriver de båda.

Fullmäktige beslöt i somras att förlänga försöket som pågått under 2015 till hela nästa år.

Försöket utvärderas löpande för att se hur det påverkar hälsa och livsmöjligheter  för vård- och omsorgspersonal (undersköterskor).

De undersköterskor, som tidigare arbetat heltid, har gått ner till 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. För att kompensera bortfallet av arbetstid har 14-15 undersköterskor nyanställts.

I en enkätundersökning efter första halvåret fick undersköterskorna frågan om vad de tyckte om de nya arbetstiderna.

Några av svaren:

– Den har bara påverkat mig bra. Jag har mer tid över både före jobbet och efter. Mitt humör är på topp hela tiden och jag känner ork till annat.

– Känner mig gladare.

– Finns inget dåligt med 6 timmarsdag, nu känner man sig piggare, kan orka att träna o rå om sig själv, och bry sig om sin kropp efter 36 års arbete i vården. Nu hinner man andas o må bättre, helt underbart tycker jag

– Bra. Känner mig piggare, blir inte lika trött som innan, mer fri tid för familjen.

– Jag känner mig piggare och har mera egen tid.

–  Mer tid med mina barn och för mig själv.

– Bra – känner sig piggare och har tid med sig själv.

– Jag känner mig mycket piggare och orkar vara mer aktiv på jobbet. Jag längtar nästan till jobbet nu. Och jag får ju mycket mer fritid nu och hinner varva ner efter jobbet och ta vara på tiden.

– Jag är också mycket gladare och på bättre humör hela dagen efter som att jag vet att jag inte ska arbeta i 9 eller 10 timmar till exempel.

– Bra, betydligt mer tid till annat.

– Den har varit jättebra, har mer tid för min dotter samt att jag kan koppla av och träna, jag känner mig piggare och friskare.

Personalen inte bara trivs bättre utan sjukfrånvaron har också minskat.

Föregående

Bohusslöjd-Emma blir trappa

Nästa

Flyktingströmmen har inte skapat kris i Göteborg