Brottarkapten Lotta ska lotsa norskor mot Rio.
Brottarkapten Lotta ska lotsa norskor mot Rio.

Lotta Andersson, nybliven veteranvärldsmästare, har just utsetts till ny förbundskapten för Norges kvinnliga brottare. Det kan till och med ge en biljett till olympiska spelen i Rio de Janeiro nästa år.

– Detta är en dröm för mej, säger Lotta Andersson till Spanaren.

Lotta, som efter många år i Göteborg bytt bostadsort till Alingsås med familjen, tänker inte flytta hemifrån. Det är säkert sexåriga Alice och Ebbe, ett och ett halvt, tacksamma för.

– Visst blir det en hel del resor, medger hon. Mycket av jobbet kan jag sköta hemifrån, men jag måste förstås vara med när vi har samlingar, träningsläger och liknande.

Hon har skrivit på ett ettårskontrakt, som kan förlängas efter utvärdering.

Blir ledare på heltid

Fram till nu har hon varit förbundskapten för Sveriges unga kvinnliga brottare, en uppgift hon utfört vid sidan av heltidsjobbet som kommunekolog i Partille. Där tar hon nu tjänstledigt.

– Jag har trivts väldigt bra på jobbet, men en chans som denna kanske aldrig mera kommer igen, funderar hon. Nu kan jag bli ledare på heltid, tidigare har det mesta varit ideellt.

De tre åren som svensk ungdomsansvarig har gett fina resultat. Senaste året har till exempel Denise Makota-Ström vunnit både EM och VM i ungdomsklassen, där hon har ett år kvar. Framtiden är lovande.

Norge har minst en OS-kandidat och det blir Lotta Anderssons uppgift att lotsa henne, och helst flera andra, mot Rio.

Stolt över att hon vågade

I somras reste Lotta Andersson med flera klubbkamrater i Göteborgsföreningen AK 77, till veteran-VM i Italien. Det resulterade i guld, även om Lotta var ensam i sin viktklass och fick en enda match mot en tjej i angränsande vikt.

– Jag fick guld, men var mest stolt över att jag vågade, säger hon, det var ju tolv år sedan jag tävlade senast.

I de norska planerna ingår mera samarbete med Sverige, som ligger ett par steg framför. Där finns också förbundskaptenen Fari Besarati, som Lotta haft som tränare och fortfarande har som så kallat bollplank.

Själv har hon silver och brons från VM och ett guld i junior-VM högst på meritlistan. Ännu finare är kanske dagens pionjärinsats.

Lotta Andersson är första kvinnliga förbundskaptenen i Norden och en av de första i världen. Bara Japan och Kanada hann före.

Föregående

Fortsatt ansträngt läge på grund av flyktingströmmen

Nästa

Anneli Hulthén svarar Israels ambassadör