måndag, januari 30 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

En 39-årig göteborgare har åtalats för smuggling av björngalla efter att ha fastnat i tullen på Arlanda i januari.

Björngalla är ett medel som produceras på djurfabriker i vissa asiatiska länder och påstås ha potenshöjande egenskaper.

Mannen anklagas för att ha fört in sex ampuller med björngalla från Vietnam.

Enligt World Animal Protection hålls upp till 20 000 björnar i fångenskap på gallfabriker i Asien. Björnarna tappas på galla på ett plågsamt sätt, för att användas i traditionell asiatisk medicin.

Sådana björnfabriker startades på 80-talet. Björnarna mjölkas varje dag på sin galla. De lever i små burar, ibland så små att djuren inte kan stå upp.

När industrin startades var agumentet att den skulle stoppa den illegala jakten på björn. Jakten har dock inte minskat eftersom galla från vilda har ett högre värde.

Den lusthöjande funktionen finns omnämnd på 1200-talet av en persisk läkare som rekommenderade en drink av björngalla och grapefruktjuice för kvinnor. Det skulle göra vaginan tight för mannens lust.

 

 

Previous

Stadsbiblioteket: Tomhet i stället för böcker

Next

Nyhet för Göteborgs stads högsta ledning: Kvibergs museum har lagts ned

About Author

Per Nygren

Journalist med ett förflutet som reporter, grävare och chef i dagspress och som utbildare av journalister. Stolt make, far och morfar. Bra på blöjbyten. Gillar att plocka svamp och laga mat.

Check Also