måndag, januari 30 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

 

Oscar Bergendahl - full fart igen Foto: Danil Vandor
Oscar Bergendahl – full fart igen. Foto: Tommy Holl

Sedan SM-finalen i maj väntade Alingsås HK:s ungdomslandslagsspelare Oscar Bergendahl på besked – hade han spelat sin sista handbollsmatch?

En rutinkontroll i februari hade visat att Oscars hjärtfrekvens var oregelbunden. Han tilläts fullfölja  säsongen, men hade sedan order om att aldrig komma över 120 i puls medan alla medicinska analyser genomfördes.

I måndags vid 14-tiden kom telefonsamtalet han väntat så länge på, med rätt innehåll.

– Jag fick klartecken för att köra på som förut igen, berättar han.

Ett par timmar senare kom han till träningslokalen, hjärtligt välkomnad av glada och lättade lagkamrater. Många av dem hade gett sitt stöd under hela denna väntans sommar.

Nu är Oscar en i gänget igen, reser med laget till Norge i helgen och senare på träningsläger i Portugal.

– Jag har inte kunnat träna kondition, men det är en färskvara som jag snart tar igen, tror han. Gissa om det är roligt att träna igen!

Han har bibehållit ambitionen under hela den oroliga perioden och 192 centimeter långe Oscar har tack vare noggrann kosthållning  till och med gått ner ett par kilo från den normala matchvikten 109.

Under tiden som gått har alla tänkbara prov tagits och till och med föräldrarna har undersökts för att läkarna velat kunna spåra något eventuellt genetiskt fel. Ingenting har hittats och det går inte att ställa någon diagnos. Oscar ska, för säkerhets skull, kollas upp en gång om året.

Sportsligt var det värsta att Oscar Bergendahl tvingades tacka nej till U21-VM i Brasilien. Han ersattes av två man, ett gott betyg om något.

Oscar är bara 20 år och har flera upplevelser framför sig.

Previous

Spanaren vann sekretessmål mot kommunen

Next

Också anklagelser om terroristbrott kräver bevis

About Author

Cege Berglund

Idrottsjournalist sedan 60-talet. Har skrivit om nästan alla sporter, men inte dart eller hästpolo.

Check Also