En 105 år gammal dam på ett äldreboende i Göteborg behövde hjälpmedel för att läsa sin GP.

Men tyvärr.

Det var inte hemmets sak, inte kommunens sak utan en sak för sjukvården.

Det är Carl-Åke Ahlqvist, som tidigare suttit i kommunfullmäktige för moderaterna, som uppmärksammat kommunens politiker på ärendet.

I mejl till bland andra Anneli Hulthén skriver han:

” … Damen … 105 år gammal, har bott där snart ett halvt år, med huvudet på skaft, hör och ser dåligt, vilket innebär att GP blir svår att läsa. …  Ansvariga har inte tagit sig tid att erbjuda hjälpmedel som kan underlätta livet… Som medmänniska, tog jag tag i detta fallet …  Föreståndaren skyller på rehabiliteringsansvarige, som vid samtal med mig förklarar, att den gamla damen måste till ögonläkaren, för att få en remiss och att hon inte kan göra något. Politikerna har så bestämt.
Att förflytta damen till SU, för att  en läkare skall konstatera att hon ser dåligt är ovärdigt. Naturligtvis skulle en läkare komma till henne och snabbt kunna konstatera, att hon behöver synhjälpmedel. Av synläkaren får hon en remiss till syncentrum och på den andre sonens fråga; När kan detta bli, efter att frågat 4 gånger, blir svaret; hör och häpna; Någon gång i höst!!!”

Historien fortsätter:

”Ett mail skickas … till ledamöterna i  SDN och chefen, som säger att enhetschefen håller i det och att återkoppling skall ske. När jag ber om detta, blir svaret, att syncentralen tillhör VG-regionen och SDN-chefen har inget mandat att hitta lösningar och att någon skall läsa högt tills hjälpmedel kommer … Hon behöver läshjälpmedel så att hon själv kan läsa det hon vill, som hon alltid har gjort, inte till hösten utan nu.”

Ahlqvists slutsats:

”Brukaren, som ni döpt individerna till, faller mellan systemen, som ni har skapat, och det finns en medvetenhet hos er, att brukare kommer i kläm men ni gör i detta fallet inget, utan skyller på varandra.”

Anneli Hulthéns svar bekräftar att den gamla damens ärende fallit mellan två stolar:

”Den informationen jag fått från ansvarigt kommunalråd Daniel Bernmar är att det är en sjukvårdsfråga och att sjukvården har kö. Föga upplyftande men det är det svar jag fått. Jag försöker med att vidarebefordra ditt mail till ansvariga på regionen”, skriver hon.

Föregående

Makten höll sig borta då vi kom till Rådhuset

Nästa

Västtrafiks marknadsundersökare saknar kollektivavtal