Ida

Hon har nyligen fått sitt genombrott i svenska handbollslandslaget och gjort sig oumbärlig där, hon står inför sin tionde SM-final i sträck – men den matchen blir hennes sista i Sävehof.

Ida Odén är bara 28 år, men lägger av när hon är som bäst. Vilken annan elitidrottare hade vågat och velat ta samma beslut? Knappast någon kille, väl?

– Jag vill satsa på min firma och mitt jobb som redovisningskonsult, säger Ida till Spanaren, och dessutom vill jag åt den fria tiden, för satsar man hårt på idrotten är det svårt att hinna med annat. Åtta träningspass i veckan plus matcher, alla förstår väl vad det innebär.

Hon kom till Sävehof som 17-åring från Borås och har varit med elva säsonger i Elitserien. De tio senaste har hennes lag kvalificerat sig för finalen i svenska mästerskapet och på söndag kan tionde segern komma.

Vad kommer Ida att känna efter söndagens final mot Skuru och sista matchen med gänget? Vemod eller befrielse?

– Det blir nog både och, funderar hon. Men jag tror inte jag kommer att ångra mej, jag är nog inte riktigt den personen.

Men Ida Odén vore inte den hon är om hon inte sagt ja när landslaget vädjat om några sista insatser på övertid. Tre landskamper i juni kan leda till svensk plats i världsmästerskapet och Ida behövs trots att hon inte har en tanke på att vara med i själva VM.

Och helt släpper hon inte Sävehof i Partille.

– Jag hoppas det finns någon liten roll för mej i framtiden, säger hon.

Söndagens final blir hennes 272:a svenska tävlingsmatch i Sävehofs A-lag. Hon har skjutit 1051 mål hittills.

För Jenny Wikensten, också landslagstjej, blir det också final i dubbel bemärkelse. Jenny har spelat 272 matcher (644 mål) på elva år och har aldrig varit med i någon annan förening sedan hon började i handbollsskolan som liten.

Föregående

Uppgörelse om Osbeckska fonden

Nästa

25 000 timmars jobb utan lön