”Ren och skär vuxenmobbning, kanske med inslag av rasism” skriver en läkare till kommunens whistleblowerfunktion om situationen på Thoraxkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Där har en läkare varit avstängd från vanlig kirurgisk verksamhet under ett år. Verksamhetschefen har uppgett att skälet är att den avstängde läkaren är en ”dålig kirurg”. Några av den utpekades kollegor har dock tagit dennes parti. Situationen har blivit infekterad.
– Ledningen är en del av problemet, och lösningen måste komma på initiativ uppifrån. Sjukhusdirektören borde agera, men hittills finns inga tecken till det, säger en läkare till Spanaren.

Den avstängde kirurgen har bett facket eller ledningen att göra en medicinsk revision, för att klargöra vad som har hänt.
– Vi har sedan början av 1990-talet fort statistik över operationsresultat, så det är relativt lätt att kontrollera om någon inte skulle hålla måttet. Vi har resultaten individualiserade får alla kirurger, och patientmaterialet är också indelat i svårighetsgrader, eftersom svåra operationsfall är förknippade med högre dödlighet.

– Innan man går och anklagar någon, borde man ta en grundlig titt i statistiken, så att man har bra på fotterna. Något sådant har inte skett, säger läkaren som slagit larm.

Sektionschefen vill inte kommentera situationen:
– Ärendet omfattas av sekretess, säger han.
– Det här är en medarbetare som har fått nya uppgifter: det är alltså ett omplaceringsärende som innebär vissa medicinska ställningstaganden.
Föregående

Kommunen hotas av vite för buller på Önneredsskolan

Nästa

Hot och våld på Kannebäcksskolan