En världsstjärna har blivit göteborgare – för att få träna hos Yannick Tregaro.

– Jag visste att han är en väldigt bra tränare, men jag hade ingen aning om han ville ta sig an en längdhoppare. Jag är så tacksam att han gjort det och nu vet jag att han inte bara är bra, utan fantastisk, säger Andrew Howe till Spanaren.

Att han hamnat i Göteborg är följden av lyckliga sammanträffanden. Dels bor hans manager, Mario Bassani, här, dels har han goda minnen från staden.

– Det är inspirerande att flytta hit. Här vann jag ju guldet i Europamästerskapen på Ullevi 2006, fortsätter han.

Andrew, som föddes i Los Angeles 1985 men emigrerade med sin mor vid sju års ålder och blev italienare, hade sina hittills bästa år 2006-2007. Förutom guld på Ullevi tog han brons i inomhus-VM samma år, vann inne-EM och blev tvåa i ute-VM den följande säsongen. Då hoppade han hela 8,47, vilket är personligt rekord.

– Sedan har det varit alldeles för många skador, suckar han, men nu är jag äntligen frisk.

En rad av skador

Howe var skadad i axeln och låret 2008 och året efter opererades hälsenan.När han kom tillbaka drogs hälsenan helt av på träning 2011.

– Jag är tacksam att Yannick hjälper mig tillbaka, säger Andrew, och när jag lyckas tror jag att han också är nöjd. Hans ”provhoppning” i Friidrottens Hus har sett lovande ut, men när det blir come back vet han inte.

– Det bestämmer Yannick. Men jag hoppas vara igång så bra när utesäsongen börjar att jag kommer in i Diamond League.

Det är där de stora pengarna finns, men till en början tror han det blir mindre tävlingar i Sverige. Han får dock inte tävla för någon svensk klubb, eftersom han är militärt anställd i Italien.

– Jag tänker vara kvar här till Olympiska Spelen 2016, förklarar han. Jag trivs i träningsgruppen, vi har skoj tillsammans. Och jag tycker verkligen om Göteborg. Här finns snälla människor och god mat.

12 maj firar han 30-årsdagen.

Föregående

Vart tar pengarna vägen när Öis splittras?

Nästa

Göteborgsandan och korruptionen som inte tagits på allvar